KÜTÜPHANE

3 min read

Eğitim gördüğümüz yıllarda eğer öğretmenimiz ödev ve araştırma konusu verirse ilk gideceğimiz yer en yakın kütüphane idi. Büyük bir sessizlik ve sükunet ile kitapların arasında olmanın herkes için ayrı bir anlamı vardır mutlaka ama ben şimdiki aklımla keşke sadece öğretmen ödev verdiğinde değil de her zaman gitseymişim diyorum.

kütüphane

Kütüphane Oldu Googlehane

Zamanın değişimine kimsenin gücü yetmeyeceği gibi kütüphanelerinde değişmeyeceği beklenemezdi. En son ne zaman gittiğimi hatırlamıyorum bile ama üniversite kütüphanesini saymaz isek devlet kütüphanelerindeki katalog ve kitap düzeni aynı mı kalmıştır bilemedim, ancak belediyelerin yeni açılan bilgi evleri denince ilk akla gelen bilgisayar ve internet oluyor. İnternet sistemdeki tüm kütüphaneleri küçük bir ekran üzerinde önünüze getiriyor ama kitap ile olan münasebet gittikçe azalıyor ve şu yeni nesil Y Z kuşakları olarak isimlendirilen gençler arasında neredeyse kitapsız bir hayat başladı.

ilginizi çekebilir; MÜZE – MUSEUM

Özellikle büyük şehirlerdeki kargaşa ve zaman kaybı o kadar çok ki, insanların kısa zamanda bilgiye erişmek istemelerini normal karşılamak gerek ama öğrenim çağındaki öğrenciler için kitap ve kütüphane ne olursa olsun mutlaka bulunmalı hayatlarında. Günümüzde bilgisayar, tablet, akıllı telefonlar yüzünden eline hiç kitap değmemiş bir nesil yetişiyor. Her şeyi elektronik ortama o kadar bağlamışız ki elektrikler veya internet kesildiğinde boşluğa düşüyoruz. Özellikle de şu sıralar yaşadığımız pandemi döneminde bir çok şeyi online yaptığımızdan daha da çok bağımlı hale geldik.

kütüphane

Taş Plak Sevenler

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet sitesine rast geldim bugün, artık her şeyin bir web sayfası olduğuna göre onlarında olacaktı elbet. Üye olma kriteri var nedense, tüm vatadaşların herhangi bir kural veya şart olmaksızın üye olması gerekmez mi? Ben kamu görevlisi kategorisinden üye olabildim ve incelediğimde günümüz şartlarına uygun dijital kitaplardan, e veri tabanı, uzaktan döküman sağlama gibi hizmetlerinin yanı sıra ilgimi en çok çeken uygulaması TAŞ PLAKLAR bölümü oldu. Bu yazımı Zeki MÜREN’den taş plak eserler dinlerken yazdım. Bu hizmeti çok kullanmam belki ama orada olmuş olması bile beni çok huzurlu hissettirdi. Eski eserleri ve nostaljiyi seviyor iseniz mutlaka denemenizi isterim.
Son olarak pandemi sonrası mutlaka bir kütüphane ziyareti planlayacağım ve öğretmenlerden de sadece kütüphaneye gitmeyi şart koşan en azından yarı yılda bir kez görev ödevi uygulamasının iyi olacağını sanıyorum. Haydi herkes ARADA BİR KÜTÜPHANEYE.

http://www.millikutuphane.gov.tr

kütüphane

+ There are no comments

Add yours