BEYOĞLU

3 min read

Beyoğlu denince aklınıza Taksim ve İstiklal Caddesi geliyorsa siz de benim gibi orada oturmayan ama bazı zamanlar gezmeye giden gruptasınız demektir. İstanbul’un tarihi kökenleri çok kuvvetli bir kaç ilçesinden biri olan Beyoğlu’nda Galata Kulesi, Tarlabaşı, Karaköy, Perşembe Pazarı, Kasımpaşa, Okmeydanı Cihangir ve Tophane gibi ünlü semtleri de içinde barındırmasının yanında Altın Boynuz’a ve Boğaziçi’ne kıyısı olması da ayrıca önemlidir.

İkinci İstanbul

İstanbul’un günlük yürüme turları yapılan en önemli ikinci bölgesine sahiptir. Osmanlı’nın fethinden önce Cenevizliler tarafından ayrı bir yerleşim olarak kullanıldığından tarih olarak sur içi kadar kıymetli ve birikimli olan Beyoğlu’nun özellikle eski yapılarının bulunduğu dar sokaklarını tek tek gezmek ve Galata Kulesi’nden İstanbul’u seyretmek insanı 5-10 yıl gençleştirir. Bu yüzden bu kadar uzun süre beklemeden yaşadığımız şehrin değerlerini belli periyotlarda gezip görmeli, anıları tazeleyerek yaşadığımızı hissetmeliyiz.

galata

galata

İlginizi çekebilir; EMİNÖNÜ
İstanbul’da yaşamanın ekonomik getirileri dışında bir o kadar da hayatımızdan götürdükleri var, başta trafik ve hayat pahalılığı olmak üzere her şeye rağmen yine de İstanbul diyorsak, bunun karşılığını da almalıyız. İstiklal caddesinde yürümek sağlı sollu kalabalığın içerisinde bulunmak ve özellikle de yabancı kökenli insanları ile beraber türlü türlü karakterleri sizin tam manasıyla bir Dünya şehrinde olduğunuzu hissettirir. Bu his Anadolu’daki bir çok şehirde bulunmaz. Ankara için şöyle bir söz vardır belki duymuşsunuzdur “Ankara’nın en güzel anı İstanbul’a dönüş anıdır” diye. Tam cümleyi yanlış hatırlayabilirim ama bu manada bir şeydi sanki ve diğer pek çok şehir için de geçerli gibi duruyor.

İstanbul’u Dinliyorum

İstanbul’da yaşamak için İstanbul sevdalısı olmak gerekir başka türlü çekilmez bu metropolitan. Beyoğlu sadece tarihi değil gece hayatı dediğimiz eğlence sektörünün de merkezi idi. Son zamanlarda bu özelliği özellikle de yanlış göçmen politikalarıyla sekteye uğramış olsa da sosyal hayatın ihtiyaçlarından birisi de hafta içi yoğun hayat kavgasından arada bir uzaklaşmaktır. Yaşanabilir şehirleri sadece parklar bahçeler veya yapılar yaparak elde edemeyiz. Yaşanabilir şehir herkesin birbirine saygı duyması, her caddesinde 24 saat güven içerisinde bulunabilmesi ve herkesin şehrine sahip çıkmasıyla gerçekleşebilir. Unutmayalım ki SULTANAHMET DE BİZİM BEYOĞLU DA.

istiklal

http://www.beyoglu.bel.tr

+ There are no comments

Add yours