SU DAĞITIM AĞI

3 min read

Kuzey Avrupa ülkelerindeki yeşil alan oranı ile kış mevsiminde görülen kar yağışı manzaralarına hemen hepimiz özeniyoruz. Ülkemizin ılıman iklim kuşağı ve 4 mevsimi de yaşama özelliğimiz küresel ısınma ve yerel betonlaşma etkisiyle gittikçe kaybolmaya başladı.

Susuz zaman

Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi esasen dünya olarak su krizinin tam da yaşandığı günlerdeyiz. Dünyadaki güncel rakamları bize sunan worldometer sitesindeki bilgiye göre an itibariyle 795.5 milyon insanın güvenilir içme su kaynağı yok. Yani dünyadaki her 8 kişiden biri hali hazırda içme suyu sıkıntısı yaşıyor. Geçenlerde Çanakkale ilimizde su kullanımına ilişkin bazı kısıtlamalar getirildi ve bu son olmayacak gibi duruyor.

water
su su su

https://www.worldometers.info/

Tüm Marmara bölgesindeki baraj doluluk oranları pandeminin de etkisiyle hızla azaldı. Trakya’da geçen sene bol bol sulama isteyen mısır ekimine izin verilmedi. Sulama amaçlı barajlarda da su kalmadı. Bu sene de aynı olacak gibi görünüyor. Su kıtlığı kapımızı çalmıyor kapı çoktan açıldı. Hani yağmur yağdığı zaman kap kacaklar ile su toplamaya çalışanları sadece filmlerde olur sanarken başımıza gelmesi an meselesidir.

Su Tasarrufu Yetmeyecek

Susuzluk konusunda tasarruf yapmanın yanı sıra özellikle yeni yapılacak binalarda yağmur suyunu stoklayacak yöntemler üzerinde durulması gerektiği elzemdir. İmar yönetmeliğinde belli kriterlere sahip binalarda sarnıç yapma zorunluluğu var ama henüz yapanına rastlamadık. Bu konu üzerinde yoğunlaşmalıyız. Ülkemizde bazı bölgeler mevsim normallerinde yağış alıyorken bazı bölgelerimiz bu ortalamanın altında kalıyorlar. Belki duymuşsunuzdur suya ihtiyacı olan bazı ülkelere verilmek üzere su boru hatları yapıldı zannedersen KKTC ye de su bu şekilde ulaştırılıyor.

su
bir bardak su

ZAMANIN İSTANBUL SARNIÇLARI

Çok geç bile kalınmış olabilir ama nasıl İstanbul için Melen deresinin suyunu taşıma sistemi kuruldu ise, ülkenin suyu bol olan bölgelerinden su kıtlığını yaşayacak hem içme hem de tarımsal alanlarda kullanılmak üzere su dolaşım sistemi üzerinde çalışmaya başlamak gerekiyor. Nasıl karayolu ve demiryolu ağı varsa artık sulama ağının da bir an evvel düşünülmesi tüm ülkeye dağıtımının sağlanması HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR.

water
su su su

+ There are no comments

Add yours