ZAMANIN İSTANBUL SARNIÇLARI

2 min read

BARAJLARDAKİ İÇME SUYU 15 GÜNDE %5 AZALIYOR

Bu yazıyı 5 Ekim 2020 tarihinde yazdığımda barajlardaki doluluk oranı %35 seviyelerinde idi. Şimdi ise (23 Ekim 2020) Aşağıdaki linkten sizin de kontrol edebilceğiniz gibi İSKİ’nin resmi rakamlarına göre barajlardaki doluluk oranı yaklaşık %31,68 seviyesindeydi. 5 Ekimden 15 gün önce bu rakam yaklaşık %40 civarlarındaymış. Eskiden Sarnıç varmış ama şimdilerde de gerekecek.

Hava tahminlerine bakacak olursak ekim ayı içerisinde Afrikadan gelen sıcak dalganın etkisiyle yağış beklenmiyor. Bu durum Kasım ayı başında doluluk oranının %25 lere kadar inmesi demektir.

Çeşme suyunu arıtarak kullananlardan daha çok damacana kullanıcısı olduğu halde durum bu olduğuna göre şimdilerde herkese bol bol elinizi yıkayın da diyoruz. Sık sık da duş alıyoruz. Bu durum suyun kritik seviyelere inmesiyle yeni bir dalgaya etkisi olur mu bilinmez. Ama su tasarrufu konusunda ciddi yaptırımlar ve projeler üretmenin vakti geldi de geçiyor. Aslında İmar Yönetmeliğimizde de bu konu mevcut.

İlginizi çekebilir;

GLİFOSAT YASAKLANDI MI?

Su İçin Sarnıç

İlk akla gelen parselinde konumu müsait olan yapıların yağmur suyunu depolamaya başlamaları. Eskiden İstanbul için yapılan su sarnıçları hala kullanılabilir durumda mıdır bilinmez ama artık bizim de yakın zamanda geleceğimiz nokta da bu gibi görünüyor. Şimdi sarnıç zamanı.

Sadece yağmur suyundan bile bayağı tasarruf sağlanabilir çünkü istanbul sınırlarında pek fazla toprak ta kalmadığından sel olup denize akıyor heba oluyorlar. Bunun yanı sıra tuvaletlerde kullanılacak suyun da bir takım akıllı dönüşümlerle lavabolardan geri kullanımı yapılabilir, yapmak zorundayız bence. İklim değişiyor ve bölgesel olarak kum fırtınaları bile görülmeye başlandı. Daha fazla işarete gerek var mı?

Haydi İstanbul’un akıllı evleri, siteleri, devlet kurumları ve yapabilecek durumdaki herkes ZAMANIN STANBUL SARNIÇLARINI yapmaya… Hemen şimdi.

baraj doluluk oranları

+ There are no comments

Add yours