ÇİN MUCİZESİ Mİ?

3 min read

2020’nin ilk aylarında Çin’in Wuhan kentinden dünyanın pek te dikkate almadığı haberler geliyordu. Özellikle karantinaya ilişkin görüntüler sosyal medyaya düşünce biraz da ürkmedik değil. Ama taa Çin’den buraya kadar gelecek değildi ya bu virüs. O bölgede bir çaresine bakarlardı nasılsa.

ejderha
çin dragon

Kıtalar Arası Seyahat

Hiçte beklediğimiz gibi olmadı, ne oluyoruz acaba gelir filan derken italya merkezli olarak tüm Avrupa’ya, New York merkezli olarak da tüm Amerika’ya yayılmaya başlamıştı bile. O sıralar henüz ülkemizde ilk vaka resmen görülmemişti ve Avrupa’da yayılmadık yer kalmamıştı. Nispeten yaşlı bir nüfusa sahip olduğundan olsa gerek ölüm yüzdesi de diğer ülkelere göre daha fazlaydı Avrupa’nın.

İlginizi çekebilir;

COVID-19 LOTO

Bu sırada ülkemizde resmi olarak tedbirler alınmış ve sıkı sıkıya korunuyor sanıyorduk kendimizi. Oysa yapılan şey hava limanlarına ve giriş kapılarına ateş ölçer koymaktı. Bunun tek başına yeterli olmayacağını çok geç öğrenmiştik. Çünkü hem virüsü taşıyan hem de semptom göstermeyen bir sürü insan da vardı. Ateş ölçmek sadece o anda ateşi yükselen birilerini bulmaktan öteye gidemiyordu. Halen de bir çok yerde ateş ölçülüyor. Doğrusu sadece anlık tespitlerden ne yakalanabilirse artık.

Çin Mucizesi

Ülkemizde olanları tekrar etmeyeceğim çünkü bu konuda milyonlarca şahit var. Ben Çin’de neler olduğunu merak ediyorum. Düşünün 1 milyarın üstünde nüfusu olan üstelik bunun büyük kısmı dar gelirli olduğunu tahmin ettiğimiz yoksul insanlar. Özellikle imalat sektöründe, fabrikalarda çalışan neredeyse derebeylik zamanındaki köleler gibi yaşamaya çalışanlar. Şunu da not etmek lazım ki Çin dünyadaki bir çok ülke ile ticaret yapan insan trafiğinin en yüksek olduğu ülkelerden. Nasıl oluyor da bu kadar nüfusa sahip ülkede 1 ay içerisinde vaka sayısı neredeyse sıfırlandı.

Üstelik dağılım haritasından bakıldığı kadarıyla tüm ülkede vakalar da olmasına rağmen o kadar insanı bir anda kapattılar, herkes hijyene uydu, maskesiz çıkmadı ve hiç yakınlaşmadılar mı? Pek olası bir durum gibi görünmüyor. Bu işte bir gariplik var. Zaten demir perde ülkesi ve neredeyse diktatörlük gibi bir parti tarafından yönetiliyorken insanın aklına türlü türlü senaryo gelmiyor değil. 

Üstelik şimdilerde de aşı konusunda dünyadan sipariş üstüne sipariş alıyorlar. Kendi vatandaşlarının tamamına aşı yapmış olabilirler mi? yoksa başından beri sihirli formül ellerinde miydi. Göstermelik bir şehir seçtiler hızla yaydılar ve biraz da ölümler ile çok gerçekçi bir durumu dünyaya gösterdiler. Sonra da koltuklarına yaslanıp dünyanın düştüğü durumu seyreylediler. Bana göre gerçek Çin MUCİZESİ(!) budur. 

Bir Göz Atın;

Global Vaka Haritası

aşı
aşı

+ There are no comments

Add yours