SpaceX (Space Exploration Technologies Corp.) 2002 yılında Elon Musk tarafından kuruldu. Şirketin merkezi Kaliforniya’nın Hawthorne kentindedir. SpaceX’in kuruluş amacı, uzay taşımacılığını daha ekonomik hale getirmek ve nihayetinde Mars’ın kolonileştirilmesini mümkün kılmak. Düşünebiliyor musunuz bir taraftan yokluk ve sefalet içerisinde yaşayan insanlar, açlık ya da susuzluk çeken ülkeler varken, Mars gezegenine gitmeyi hedefleyen ve pek çok ülkeden daha varlıklı bir zengin, Elon Musk

UYDU ÇÖPLÜĞÜ

Starship, SpaceX tarafından geliştirilen, tamamen yeniden kullanılabilir bir uzay aracı ve ağır yük taşıma sistemidir. Muhtemelen uzun uzay seyahatleri için hazırlanan bu gemilerin İki ana bileşeni varmış:

Starship Uzay Aracı: Yük ve mürettebat taşıma görevlerini üstlenen üst kademesidir. İnsanları ve kargoları Ay, Mars ve diğer uzak noktalara taşımak için tasarlanmıştır.
Super Heavy Roket: Bu, Starship uzay aracını Dünya’nın yörüngesine taşıyan güçlü bir itici roket kademesidir.

Dünya Yüzeyi

Starship, büyük miktarda kargo ve çok sayıda yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. SpaceX’in nihai hedefi, Starship ile uzay seyahatini daha erişilebilir ve ekonomik hale getirerek, Mars’ta kalıcı insan kolonileri kurmak. Tamam bu ideal uğruna tüm parasını yatırmış bu insan ama özellikle uzaydan internet hedefiyle yüzlerce uyduyu da yörüngeye oturttu. Nasıl ki karada ve denizde ülke sınırları var ülkelerin hava sahasının sınırlarını bilen var mı? Atmosferin en üst tabakasında haklarımız yok yok mu? İsteyen herkes yani Musk gibi parası olan birisi istediği yere uydu koyabilir mi?

Dünya uzay sahasının bir süre sonra uzay çöplüğü olma ihtimali çok uzak bir gelecek değil? Bu kadar uydu yada merkez bir şekilde yerçekimi ile Dünya’ya düşmeye başlarsa ki nereye düşeceği tam olarak kontrol edilemiyor? Bunun sorumlusu kim olacak SPACE X mi? Gerçi çok ciddi paralar ödeyerek uzay seyahati düzenliyor ve servetine servet katmaya devam ediyor. Mesela bizim ilk astronotumuz 30m dolar karşılığında gitmiş iken ikinci astronot için ise 50m dolar ödendiği söyleniyor. Adam kurnaz, ülkesinde herşeye zam yapan bir lider bulunca bende yaparım ne olacak ki demiş olmalı.

Kim ne derse desin Dünya’nın en büyük sorunu sanılanın aksine yoksullar değil bir türlü doymak bilmeyen zengilerdir. Parayı bulan her şeye sahip olduğunu sanıyor. Space X diyelim ki hedefine ulaştı ve Mars artık yaşanabilir oldu, kimler gidecek oraya sizce?

GOOGLE

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir