GALATASARAY – FB U19

3 min read

Resmi açıklamalara göre bugün oynanacak Turkcell Süper Kupa maçı GALATASARAY – FB U19 takımları arasında oynanacak. Hatta oynanıp oynamayacağı bile belli değil. Türk futbolunun en eski iki kulübünün kuruldukları gündem bu tarafa süren rekabeti içerisinde böyle bir noktaya asla gelmemişti. Çok değişik hikayelere sahip derbi tarihinde ne ararsan var; ikiye bölünen kupa, forma değiştiren yıldız oyuncular, sahaya eksik çıkan takımlar, sırf Galatasaray kazanmasın diye sahaya bilerek lisansı olmayan oyuncular ile çıkmak dahil bir çok ayak oyunları. Bu ezeli rekabet içerisinde daha kombine biletler yok iken, tribünlerin yarı yarıya paylaşıldığı dönemlerde bile bu kadar gerginlik olmamıştı.  Günümüzde yaşananlar için toplum psikolojisi ve sosyologların  mutlaka devreye girmesi futbolun tüm paydaşlarını tedaviye almaları şart oldu. Bunun sadece rakip ile rekabet diye açıklamak çok eksik kalır. Bir kere futbol ekonomisi çok büyüdü. Başarı için sadece iyi Türk futbolcular yetmiyor. İyi yabancı futbolcular iyi paralar ile gelebiliyor. Avrupa’nın 1. Kupası gelirleri çok fazla ve şampiyonluk çok değerli. Rakibe karşı psikolojik üstünlük çok değerli. Öte yandan bir de yayıncı kuruluş ve resmi bahis sorunsalı.

GALATASARAY 1-0 HATAY

Ben Galatasaray’lı olmaya karar verdiğim yaşta takım 14 senedir şampiyon olamıyordu. Uzun yıllar sabreden ve artık birşeyler yapmak lazım diyen kulüp bir devrim yaparak Almanya milli futbol takımı teknik direktörü Jupp Derwall’i takımın başına getirmişti. Bu bir kırılma anı olup bu tarihten itibaren takım her sene üstüne koyup UEFA kupasını kaldırmak gibi bir zirveye çıkacaktı. Bu sırada rakipler aynı değişimi yapamadı ve geri kaldılar. Futbol artık bir değerdi ve futbol yayın gelirleri, numaralı kombine koltuklara sahip daha ücretli maç gelirleri ve localar işin seyrini değiştirmişti.

İşte bu düzene ayak uyduramayan, sadece paralı başkanlar ile onların etkilediği siyaset ve iktidar desteği ile ayrıcalıklı olduğunu sananlar 2011 yılında yaşananların bir şekilde ortaya çıkmasıyla alt üst oldular. Futbolda at izi ile it izi birbirine karıştı. Futbol bütün masumiyetini kaybetti. Sosyal medyanın da çok kolay manipüle olması ile sahada yapamadıklarını saha dışında yapmaya kalktıkları gün gibi ortaya çıktı ama ülkenin en zengin holdinglerinden birisinin nerdeyse sahibi gibi davrandığı Fenerbahçe büyük bir kaosun eşiğine geldi.

Normal şartlarda bir şekilde oynanması gereken bu maçın nasıl başlayacağı, nasıl devam edeceği ve nasıl biteceği hiç kimsenin bilmediği bir belirsizlik. Bunun tek sebebi bir süredir Galatasaray’ın seviyesine ulaşamayan ve bu psikolojiye yenik düşen Fenerbahçe’dir.

http://www.galatasaray.org

+ There are no comments

Add yours