RED KİT

3 min read

Asıl adı Lucky Luke olan karaktere Türkiye’de Red Kit isminin verilmesinin hikâyesi şöyleymiş. Ferdi Sayışman, Red Kit’in isim babası ve 1954’te; “O zaman Lucky Luke’un maceraları Fransız Spirou dergisinde çıkıyordu. Burada da yayınlamaya karar verince, Türkçe ne isim koyalım diye düşünmeye başladık. Bir arkadaşın çıkarmak istediği Red Rider (Kızıl Sürücü) diye bir dergi vardı. Ben de Bil Kit diye başka bir derginin kopyasını yapıyordum. Red kısmını Red Rider’dan Kit kısmını da Bil Kit’ten aldık, Red Kit oldu.” Güzel uydurmuşlar, biz de yıllarca benimsedik.

Belçikalı çizgi roman sanatçısı Morris tarafından yaratılan ve yazılan Fransızca bir çizgi roman serisidir. İlk olarak 1946 yılında yayınlandı. Red Kit Türkiye’de 1950’li yıllarda yayınlanmaya başladı. Türkçeye çevrilerek ve yerelleştirilerek büyük bir popülerlik kazandı.

Red Kit serisinin toplamda 70’in üzerinde çizgi romanı bulunmaktadır. Bu çizgi romanlar, yazarlar ve çizerler tarafından yıllar içinde farklı zaman dilimlerinde üretilmiştir. Red Kit karakteri üzerine birkaç sinema filmi yapılmıştır. En bilinen film uyarlamalarından biri 2009 yapımı “Lucky Luke” adlı film olup, diğerleri de mevcuttur.

SİNEMA

Çizgi Olmasada Olur

Çizgi romanın tarihi oldukça köklüdür. Modern çizgi romanın kökenleri 19. yüzyıla kadar uzanmaktadır. İllüstrasyonlu hikayeler, 18. yüzyılda Avrupa’da popüler hale geldi ve bu türün evrimi zamanla devam etti. Ancak, modern anlamda çizgi romanın doğuşu genellikle 20. yüzyılın başlarına dayandırılır. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde gazete şeritlerinde yayımlanan çizgi hikayeler, bu türün popülerleşmesine önemli katkılarda bulunmuştur. 20. yüzyıl boyunca çizgi romanlar, süper kahramanlar, macera, suç, bilim kurgu, korku gibi çeşitli türlerde gelişerek bugünkü şeklini almıştır.

En son hatırladığım çizgi dizisinde rintintin isimli köpek ile beraber takılıyorlardı. Dizinin diğer olmazsa olmazları Daltonlar da oldukça bilinen ve eğlenceli kahramanlardı. Özellikle en uzun olan avarel ile en kısa olan joe arasındaki didişme ve diyaolglar oldukça güzellerdi. Sürekli yanlız takılan ve kötülerin peşinde iyi bir kovboy olmasının yanında gölgesinden bile hızlı silah çekebilen özelliği ile tekrar ekranlara gelmesi bence güzel olur. Bir de bu kahramanın ağzında sürekli bir sigara bulunuyorken sonraları zararları anlaşılınca bitki benzeri bir dal gibi birşey ile değiştirdiklerini de hatırlatmak gerekir. Red Kit her halukarda akılda kalan, iyi düşünülmüş bir dizi karakteri ve platformların birinde uzun soluklu bir dizi olmayı hak ediyor.

GOOGLE

 

+ There are no comments

Add yours