OBEZİTE

3 min read

Obezite, aşırı kilo alımı sonucu vücutta yağ depolanmasıyla ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Obezitenin keşfi aslında tarihin çok eski zamanlarına dayanmaktadır. Antik Yunan döneminde Hipokrat, obezitenin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini tanımlamış ve önlemek için dengeli beslenme ve düzenli egzersizin önemini vurgulamıştır.

PESTİSİT

Geçenlerde gördüğüm bir tweeter mesajında 1950 li yıllardan günümüze gelmiş bir resmin altına yapılanlardan birisi dikkatimi çekmişti. Fotoğraf Amerika’nın bir şehrinden çekilmiş ve bir sürü oratalama yaş seviyesinden insanın bulunduğu bir caddeyi gösteriyordu. Tweetin altında yazan yorumda ise henüz fast food icat edilmediğinden bir tane obez insan yok diyordu. Bu konuda ciddi olarak araştırma yapmak gerekir ama sadece hamburger bu kadar obeziteye sebep olabilir mi gerçekten?

Geç Kalan Keşif

Modern tıp alanında obezitenin keşfi 20. yüzyılın başlarına dayanmaktadır. Bu dönemde obezitenin bir hastalık olarak kabul edilmesi ve obeziteye yönelik tedavi yöntemlerinin araştırılması başlamıştır. Obezitenin genetik, çevresel ve psikolojik faktörlerle ilişkili olduğu keşfedilmiş ve sadece aşırı yeme alışkanlığından kaynaklanmadığı anlaşılmıştır.

Bugün Dünya genelinde önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir ve obeziteye karşı mücadele için pek çok bilimsel çalışma yürütülmektedir. Beslenme, egzersiz, yaşam tarzı değişiklikleri ve bazı durumlarda cerrahi müdahale gibi yöntemlerle önlenmesi ve tedavi edilmesi mümkündür. Obezitenin keşfi ve tedavisi konusundaki çalışmalar devam etmektedir ve obeziteye karşı farkındalığın artmasıyla birlikte daha etkili müdahale yöntemleri geliştirilmektedir.

Sadece bel bölgesinin genişlemesi olarak tarif edebileceğimiz göbek ise fazla yemekten ziyade karbondirat ağırlıklı, tek düze, hareketsiz ve masa başı işlere sahip kişilerde daha çok rastlanılan bir durum gibi gözüküyor. Bunu aşırı kilolu diğer insanlardan ayırt etmek çok da zor olmasa gerek. Keşke en ve boy oranına göre nizami bir vücuda sahip olabilsek ama her insanın kendi yaşamına özel sorunlar ile karşılaşması çok olası çünkü biz böyleyiz. İşin doğasında vücudumuz bir yere kadar iyi olacak ama sonra gerileme dönemi ve malum son.

Ancak obezite yukarıda da değindiğim gibi doğal olmayan yapay üretim ve gıda katkılarının evrimi ile oluşan apayrı bir rahatsızlık ise ve bir takım uluslararası şirketler sadece kendi güçleri için bile bile insanlığın sağlığı ile oyunuyorlarsa ve gizli kapılar altında örtbas ediliyorsa bu nazilerin yaptığından bile daha büyük bir soykırım olacaktır. Bizim nesiller için bu farkındalıkta biraz geç kalındı ama en azından gelecek nesiller için yediğimiz ve yedirdiğimiz gıdalara gerçekten dikkat etmeliyiz. 

SAĞLIK BAKANLIĞI SAYFASI

+ There are no comments

Add yours