K.U.B.R.A.

3 min read

Knowledge Unit Based Reasoning Automaton

Bilgi birimi temelli muhakeme otomatı olarak çevirebileceğimiz yapay zekanın bir sonraki adımı. Belki bir çok filmde teorik olarak konu olan makinelerin Dünya’yı yönetmesi hep ilgi çekmiştir. Uzun yıllar önce nerden izlediğimi tam olarak hatırlamadığım bir dizi vardı “Person of İnterest” konusu Dünyayı tüm elektrnik ağ ile izleyebilen ve olası tehditleri önceden tahmin eden bir yazılımı ve onun rakibini anlatan bir kurgu idi.

Netflix’te vizyona giren K.U.B.R.A. dizisinin son bölümüne gelince esas verilmek istenilen konuyu keşfediyoruz. O bölüme kadar en ufak bir ipucu vermeden izleyicisini merak içerisinde bırakması ayrı bir konu ancak tüm olanların açıklığa kavuşmasına rağmen karakterin verdiği tepki hiç beklenmedik olan mıydı yoksa bizim toplumumuza uygun olan mıydı arada kaldım ama dizinin sonraki sezonu için biraz gizem katmak istemiş olmalılar.

KOYUN – BACAK

Bu dizide yaşananları izleyince biraz düşünebilen insanların aklına eminim ki deli sorular gelecektir. Bir çoğumuz gelecek ile ilgili kurgu bilim filmler veya diziler izlemişizdir. Bunları istediğimizde bir çoğu çok uzak bir gelecek gibi gelirdi. O yüzden de kendimize acaba diye hiç soru yöneltmez bir sonraki filmi beklerdik.

Hayat Nedir Ki?

K.U.B.R.A dizisini izleyince bu seferki acaba sorusu nedense gelecek ile ilgili değil daha çok geçmiş ile ilgili. Diziyi izlemeyenler için ön bilgi vermek istemem ama konu her yönü ile zihin açıcı ve düşündürücü olduğundan daha fazla beklemeden yazmak istedim. İzledikten sonra bu dediklerim üzerine değerlendirme yapacaksınızdır mutlaka.

KALP & BEYİN

Dizi olarak bakıldığında; oyunculuk, cast ve benzeri yönlerden eleştiri alabilecek bir çok şeyi olabilir ama senaryo ve hikayenin anlatmak istediği oldukça net ve açık bir şekilde izleyiciye aktarılıyor. Zaten benim ilgimi çeken de aslında ne demek istediği. İzlediğimiz bazı filmler o kadar uçuk fikirler içerebilir ki yok artık o kadar da değil dersiniz! Mesela Matrix üçlemesi tam olarak böyle bir filmdir. Yaşadığımız ortamın bir simülasyon olduğunu, gerçek dünyanın çok farklı olduğunu daha filmin başında size söyler ve kırmızı ile mavi haptan birini seçmenizi ister. Birisi mevcut durumun devamını sağlayacak, diğeri ise size tüm gerçekleri gösterecektir.

K.U.B.R.A. dizisi insanlara aktarmak istediği şeyi tam da en mistik odaklı bir örnek ile yüzümüze çarpıyor ve geleceğin bize neler getireceğinden çok bütün bunlar belki de 2024 yıl önce de yapılmış olabilirmi diye merak ettiriyor. Akıl oyunları ve akıl tutulması, aklın akıldan üstün olduğu gibi gerçekler bir yana keşke aklımızı algılar olmadan kullanabilmenin bir yolunu bulsak.

NETFLIX

 

+ There are no comments

Add yours