NEDEN?

3 min read

Biz insanlar yeterince insan mıyız? Şu sıralar hemen hemen her mecrada yıkım ve ölüm haberleri paylaşılıyor. Bugün Filistin’de öbür gün İsrail’de önceki ay Suriye’de geçen sene Yemen’de bir kaç sene önce Irak’ta, Azerbaycan’da, Somali’de, Ukrayna’da Dünya’nın belki de bir çok yerinde güçlü olan zayıf olanı ezmeye hatta yok etmeye devam ediyor. Bu sadece güç savaşı mı? Peki bütün bunlar Neden? Neden? Neden?

Bu sorunun cevabını ne ben ne de bu yazıyı okuyanlar bilmiyor. Benim öğrencilik zamanımda tarih atlası diye bir harita türü vardı. Bu atlas tarih boyunca var olan veya yok olan tüm ülkelerin sınırlarını tarihi bir kronoloji ile gösterirdi. O zamanın teknolojisi oklar, mızraklar, kılıçlar ve hayvanların gücü idi. Toplumların tarım dışında bir kaynağı olmayıp sürekli yeni yerleşimler ve yerler keşfederek büyümek zorunda idiler. Sadece atlar bile bir savaşın kazanılmasında çok önemli kilit rol üstlenirler hızlı hareket edebilen ordular galip gelirlerdi. O zaman yapılan savaşlar hayatta kalabilmek için yapılır ganimetleri uzun bir süre yeterdi.

FİLİSTİN – İSRAİL

Peki ya sonraları, atların yerini araçlar, motorlar, uçaklar, gemiler alırken, okların, mızrakların yerlerini silahlar, füzeler, insansız hava araçları aldı. Eskiden aylarca yol gidip savaşa giren orduların yerini bilgisayar ekranından saniyeler içerisinde bomba atan ölüm oyuncakları aldı. Ama bunun yanında eskiden herşey olan tarım, yeni tüketim ekonomisi içerisinde teknolojik olarak en geride kaldı.

WAR

Değişim

Peki bütün bunlar değişirken biz insanlar değiştik mi? Daha medeni, daha hijyenik, daha eşit, daha akıllı, daha kolay, daha hızlı, daha güçlü olduk ama yaşananlar gösteriyor ki daha insan olamadık.

Aynı Allah’a inandığını söyleyen aynı dinin mensupları birbirini neden öldürür?

Aynı Allah’tan geldiğini ve en iyisi kendilerinin dini olduğunu iddia eden farklı dinlere inananlar birbirlerini neden öldürür?

Öyle yada böyle her milletin aşağı yukarı yaşamını idare ettiği bir toprağı varken neden başka yerlerdeki topraklara musallat olur?

Adı Birleşmiş ama hepsi ayrı kafadan olan Milletler Topluluğu ne işe yarar?

Zenginleşmiş Batı toplumları neden hala diğer az yada geri kalmış ülkelerden vazgeçmiyorlar?

Dünya’nın eskisi kadar büyük olmadığını, virüs gibi çoğalan insanların her türlü krizi kendi elleriyle ürettiğini neden görmüyorlar?

İklim krizi, su krizi, orman yangınları krizi, açlık krizi, gıda krizi, sağlık krizi, ekonomik kriz gibi yeterince kriz ile iç içe yaşıyorken bir krizimiz daha oldu ki bunun çözümünü biz bulamayacağız! İNSANLIK KRİZİ.

GOOGLE

+ There are no comments

Add yours