KREDİ KARTI

3 min read

Yazımın sonunda söyleyeceğimi en başından söyleyeyim; kredi kartı kullanmayan veya olup da arızalı filan gibi çeşitli bahaneler üreterek müşterilerini nakit ödemeye mecbur bırakan işletmeler kötü toplum olduğumuzun bir aynasıdır

Hırsız Var

Bir kere bu işletmeler en basit tabirle vergi hırsızıdır. Ben uzun zamandır AVM ve büyük marketler hariç nakit alışverişlerde fiş ya da fatura kesenine rastlamadım. Yemek sektöründe, bakkallarda, pazarlarda ve başka sektörlerde de nakit işlemler ya faturasız ya da ilave KDV ücreti tahsil edilerek yapılıyor. Vergi kaçırmak bir toplumun yapısını en güzel gösteren bir işaret. Devlet bu konuda acımasız olmayıp üzerine belli periyotlarda vergi afları da yapınca, çalanın yanına kâr kalıyor. Zengin daha zengin yoksul ise artık yok.

Vergi için gelir beyanı esas olacak ise tüm alışverişin kayıt altına alınmasının en kesin yolu nakit ödemeyi yasaklamak, onun yerine kredi kartı veya başka kartı gibi dijital bir ödeme yolu bir çok işletme için zorunlu olmalıdır. Yakın bir kaç yıl içerisinde elektronik fatura zorunluluğu nasıl geldi ise özellikle yiyecek içecek sektörü için de kayıt zorunluluğu getirilmelidir.

Pos Vergi

Bu ülkede topyekûn bir kalkınma ve adalet olacaksa hiç olmazsa herkes kazandığı paranın gerçek vergisini anında vermelidir. Bu yöntemin yapılabilmesi ise tıpkı kredi kartı kullanımı gibi bir pos cihazı ile yapılan alışverişin vergisi anında kesilerek temiz bir sistem yapılması çok mümkündür. Mesele yanlış beyan ve zamanında ödenmeyen vergi ise tek çıkış budur.

ROBOTİK OTOMASYON

Kredi kartı kullanımı sadece parasızlık zamanında kullanılan bir argüman değildir. Kaldı ki bir çok insan taksit ile ödeme seçeneği ile alım gücünü ayarlamaya çalışırken yemek yediğiniz bir yerde bizde kredi kartı geçmiyor demek çok çiğ ve yakışıksız bir davranıştır. Şahsen ben böyle bir işletmeye bir daha gitmemeyi tercih ederim.

Haksız, hukuksuz, kayıtsız, sahte, bozuk, yalan bilgilerle dolu her ne hizmet veya ürün tedarik ediliyorsa bilinsin ki karşılığı misli ile çıkacaktır. Bu gelişmiş ülkelerde devlet tarafından çıkarılırken bizim gibi ülkelerde beklenti Allah’a kalmıştır. Ama bir şey unutuyoruz bu insanların dini ve taptığı zaten para iken neden Allah’tan korksunlar ki. Onların zaten Allah’ı yok.

http://www.google.com

+ There are no comments

Add yours