YDM

3 min read

Adalet mülkün temeli ise mahkemeler de adaletin kalpleridir, ciğerleridir, herşeyleridir, . Ülkemizde son zamanlarda yeni bir mahkeme türü oluşmaya başladı. YDM (Yürütmeyi Durdurma Mahkemeleri) Olur olmaz, nedir ne değildir, odur budur, diye diye YDK Yürütmeyi Durdurma Kararları alınıyor. Sonuç; sürekli öteleme, kaybedilen zaman, geciken adalet.

Pardon isimli bir Türk sinema filminde on küsur yıl içeride kaldıktan sonra masum olduğu bir şekilde ortaya çıkan bir adamın hapisten çıkma hikayesi anlatılıyordu. Trajikomik bir hadise ve hukuk sisteminin bu şekilde mağdur ettiği insanlar olduğunu da bizlere hatırlatıyordu. O yüzden geciken adalet adalet değildir mottosu en az hakkaniyet meselesi kadar önemlidir.

Cübbe

Hakimlerin giydikleri cübbenin özel bir anlamı, özel bir tasarımı var. Bu kıyafetin önünde düğme ve ilik yok. Bunun çok simgesel ve çok derin bir anlamı var; bu insanlar hiç bir kişi, kurum ya da varlık için önlerini iliklemeyeceklerini unutmamaları, kimsenin yanında olmamaları, en adil ve hakkaniyetli kararları alabilmeleri için bağımsız ve dimdik durmaları gerektiğidir.

BİLİRKİŞİ

YDK yani yürütmeyi durdurma kararı elbette ki telafisi mümkün olmayan durumlar için köprüden önce bir son çıkıştır. Alınan kararın varsa itirazlarını ve karara karşı olan kişi, kurum veya kuruluşların görüşlerini almak için makul süreler verilerek işlemi bekletme seçeneğidir. Bu en doğal ve olması gereken süreçtir. Ancak bir mahkeme kararına itiraz edilebilecek üst mahkeme başvurusu yapılmış, itiraz reddedimiş, daha sonra yine ve son kez reddedilmiş ve hatta kesin olarak karar verilmiş olsa bile. Bu sefer aynı konu başka bir bahane başka mahkemeye intikal ettirildiğinde süreç sanki yeniden başlıyor. Bir süre sonra nasılsa fark ediyorlar esastan aynı konu o zaman davaları birleştirme kararı alıyorlar. Dava üstüne dava, itirazlar, temyizler hatta Danıştay’a kadar uzanan bitmeyen ve gelmeyen adalet.

Tek Numara

Oysa bütün bunları bir insanın bir tane TC kimlik numarası olduğu gibi UYAP üzerinden tek esas numarası ile tüm mahkemelerin istediği zaman görmesine olacak sağlayacak bir sistem yapılamaz mı? Art niyetli avukatlar mevcut sistemin açıklarını kendi menfaatleri uğruna kullanıp sistemi hem çalışmaz hem de güvensiz hale getiriyorlar. Öte yandan mahkemelerin ve hakimlerin özel ihtisas gerektiren konularda bilgilenmesi karar verme süresini de çabuklaştıracaktır. YDM (Yürütmeyi Durdurma Mahkemesi) yerine HİM (Hızlı İhtisas Mahkemeleri) hepimize iyi gelecektir.

UYAP

+ There are no comments

Add yours