DİYALOG

Ne kadar okursanız okuyun, isterseniz on tane üniversite bitirin, yüksek lisans doktora vs ne varsa yapın, sonunda geleceğiiniz nokta karşınızdakinin anladığı kadarı ile sınırlı bir iletişim. Diyalog için karşılıklı ne dediğini duymanın ötesinde ne demek isteğini de empati kurarak anlayabilmek çok önemli. Yoksa ne mi oluyor? alın size doktorlar muhtemel olan şudur ki doktora gidenin yakını doktora ne yapması gerektiğini diretmiştir.

Kendini Bil

Düşünsenize gece gündüz demeden en az altı yıl tıp okuyorsunuz, yetmiyor daha öğrenmeye ve ihtisas yapmaya devam edip doktor oluyorsunuz ve karşınıza çıkan en az lise mezunu bir sap size işinizi nasıl yapmanız gerektiğini anlatıyor. Yetmiyor darp ediyor tartışıyor tüm acısını sinirini doktorlardan çıkarmaya kalkıyor. Bu ve benzerleri insanlarla diyalog içerisinde olmak zorunda kalınan tüm meslekler için de geçerli.

İNSANIN İNSANA YAPTIĞI

Doktorların ne durumda yaşadıklarını pandemi dönemi hepimize gösterdi. Eskiden doktor olmak çok zor ve özenilen bir meslekti, bir çok ebeveyn çocuğunun yada çocuğunun eşinin mutlaka doktor olmasını hayal ederdi. Oysa görüyoruz ki yetişmiş bir insan ile yetişmemiş insan arasındaki ücret farkı giderek azalıyor. Küçümsemek için söylemiyorum ama asgari ücret ile nitelikli çalışanın arasında en az dört katı fark olmalı ki bir şeye değsin.

Cehalet 

İşin birde sorumluk boyutu var. Bunun ağırlığını öyle bir kaç fazla fark ücret ile doldurmak mümkün değil. Ne ekersek onu biçersin dediğimizde bir insanın aklına sadece tarım geliyorsa bu işte bir terslik var demektir. Ülkenin geleceğini yönetecek olanlar şimdiki zamanın çocukları olduğuna göre, bizler bu çocukları ne kadar matematik ve fen bilimleri ile yetiştirebilirsek o kadar başarılı olacağı apaçık önümüzde dururken yönetimde olanlar tam tersini yapıyor. 

TIP BAYRAMI

Bu konuda bir dönem ciddi bir yetenek eksiğimiz olacağı şimdiden görünüyor. Hatta bırakın gençleri mevcut bilim insanlarımızı bile kaybediyoruz. Siyaset bir zamanlar karşılıklı diyalog içerisinde canlı yayınlarda tartışabiliyorken, şimdilerde kanunları bile hiçe sayarak bırakın diyalog kurmayı resmi kurumlar birbirlerini neredeyse yok sayıyorlar. 

İletişimin ilk ve en önemli yolu diyalog kurmak ve karşındakine kendini anlatabiliyor olmakla başlıyor. Unutmayalım ki herkes her şeyi bilemez, bilmiyorum demek ayıp değil çoğu zaman dürüstlüktür.

ÖĞRENMENİN YAŞI YOK

TÜRKİYE

One thought on “DİYALOG

  1. Bu konuda Bimer Cimer İnfo gibi şikayet birimlerinin de çalışanlarla vatandaşı karşı karşıya getirdiği gerçeği var. Asıl sorun bilgi sahibi olmamamıza rağmen her konuda fikrimizin olması…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir