VOLKAN

3 min read

Son günlerde çok sıklıla Dünya genelinde yanardağ hareketleri gözlemliyoruz. ülkemizde de mevcut bulunan sönmüş volkanların olduğunu hepimiz biliyoruz. geçenlerde Erciyes dağının komşusu sayılabilecek bir konumda bulunan Hasan Dağı’nın sismik gözlemlerinde bir değişimin yaşandığı ve izlenmesi gerektiği yönünde söylemler oldu. İnsan ister istemez bir aktif volkanımız eksikti diyor.

hasan dağı

Etki Tepki

Bazı gökbilim uzmanları da birleşik kaplar teorisine göre atmosferdeki basınç değişimlerinin magmada yer değişimine sebep olduğu, bunun da depremler ile birlikte yanardağ patlamalarına sebep olduğunu iddia ediyorlar. Zaman yapılan bazı tahminleri de tutmuyor değil. Yer altında biriken enerjinin bir şekilde sönümlenmesi için aktif volkanların gaz ve lav püskürtmesi diğer taraftan olumlu bir gelişme de sayılabilir. Burada asıl sıkıntı ülkemizde aktif bir volkanın olmaması.

volkan

Olması mı sıkıntı olmaması mı tam da bilemedim ama Dünya’da ciddi ciddi bir şeylerin değiştiği aşikar. Sık sık yaşana depremler, olağan üstü atmosfer hareketleri, yangınlar, seller salgınlar ve kim bilir başka diğerleri. Bilinen ve aktif olarak gaz çıkaran, zaman zaman da lav püskürten İtalya da Etna, ve Vezüv, İzlanda da Hekla, Malezya da Karakatau, Şili de Santa Maria bunlardan bazıları ama Avusturalya yakınlarında patlayan ve uydudan da gözlemlenebilen Tonga adasındaki en son patlama bir tsunami de yapmıştı.

Büyük Enerji

Kontrol altında olan bir yanardağı kim bilir belki de deprem riski altındaki ülkeler için bir emniyet subabıdır. Buna ilişkin ciddi bir çalışma yapmak volkanların en azından harekelendiği zamanları bilmek ve buna göre çevreyi dizayn etmek gerekebilir. Aynı zamanda lavların da ciddi bir maden kaynağı olabileceğini de düşününce insanlığın Dünya’yı yavaş yavaş kontrol altına alabilme ve doğa ile bir uyumu bir şekilde yakalaması zamanı gelmiş bile olabilir.

volkan

DAĞ

Mevcut şartlarda doğanın gücüne karşı koymak mümkün değil ama bu güçten olabildiğince faydalanmak ve enerji devşirmek mümkün olabilir. Ülkemizde aktif olmayan bazı volkanları hatırlatmak gerekirse Ağrı, Erciyes, Süphan, Nemrut, Tendürek ve Hasan Dağı çok bilinenleri.

Her türlü doğa olayları ile birlikte yaşadığımız Dünya şimdiye kadar hiç bir zaman bu kadar keskin bir dille bize kendini hatırlatmamıştı. Umarım tüm devletler ve insanlık bunun kısa zamanda farkına varır.

vikipedi

volkan

+ There are no comments

Add yours