YERLİ MAL

3 min read

Bir zamanlar yerli malımız çok diye sevinir, Dünya’nın kendi kendine yetebilen yedi ülkesinden biri oldumuz için övünürdük. Gerçi günümüz Türkiye’sinde hala oldukça eser miktarda yerli mal mevcut ama inanın bunlar o düşündüğünüz mallardan değiller.

CAN MI? MAL MI?

Her türlü meyve sebze, her türlü hububat ve sanayide kullanılan bir çok ürün ülkemizde yetiştirilebiliyor iken son yirmi yılda bu modelden ithal etme modeline geçilince yerli üreticinin de buna gücü ne mümkün. geldiğimiz noktada Dünya’nın en iyi üreticilerinden olduğumuz ürün sayısı bir elin parmaklarından daha aza düştü.

mal

Dışarıdan Getir

Bu uzun yıllar boyunca yerli mal denince acaba yanlış mı anladık da üretim yerine sadece tüketen bir gurup mal mı olduk. Üstelik yıllar boyu yapılan bu işlem ile ithal edilen mallar ile yerli mallardan çok mu ucuza geldi hayır, tanzim satış mağazalarında kısmen ucuza satılan ve kuyruklar oluşan süreçte ne oldu peki fahiş fiyatlı yerli ürünlerin fiyatları indi mi? değişen ne oldu? Sadece ithalatı yapan bir kaç kişinin cebi doldu ve her seferinde yeni bir rant kapısı açıldı.

mal

2021

Bu süre zarfında pek çok üreticinin ürünlerini ölü fiyatına satmaktansa çöpe attığını, sütleri sokağa döktüğünü, domatesleri dereye döktüğünü ve hatta kendini yakmaya çalışanı bile gördük. Belki fakında değilsiniz ama cinnet geçiren çok aile babası var ve bunlar bizden saklanıyor. Antidepresan stres ilaçlarının da tüm ülkede en çok satan ilaç gurubunun olması bunun en önemli göstergelerinden.

Yoksulluk

Son zamanların en önemli bir diğer göstergesi de SGK verilerine göre ülkede asgari ücretle çalışan kişilerin toplam çalışanlar içindeki oranı %57 gibi acayip bir rakama ulaşması. Bu rakam içerisinde daha fazla ücret almasına rağmen sırf vergiden kaçmak için yasal olarak asgariden gösterip farkını elden verilen ücretliler de vardır ama onların oranı bu rakamın yarısı bile olsa Avrupa ülkelerine göre hala çok çok üstünde.

mal

Yerli mal meselesi artık sadece anılarda kaldı ama yeniden toparlanacak ve kalkınacak isek bir çok yerli mal üretmeli yurt dışından yapılan ithalatının üzerine çıkmalıyız. Aksi halde gidişat yerli mal üretemez isek mal gibi ortada kalacağımız yönündedir.

vikipedi

mal

+ There are no comments

Add yours