OMICRON

2 min read

2020 yılının başından itibaren hayatımıza giren ve tüm Dünya düzenini yerinden oynatan covid 19 salgınında neredeyse iki yıl geçti ve başından beri değişik varyantlara evrilen virüsün son varyantı omicron.

Son Versiyon

Her yeni çıkan sürüm bir öncekine göre daha hızlı bulaş yüzdesine sahip olduğundan vaka sayıları bir türlü aşağılara inemiyor. Aşılamanın belirli seviyelere erişmesi tam bulaşmayı engellemese bile en azından hafif bir şekilde atlatmamızı sağlıyor. Bu yüzden ülkemizde şimdilik yeni bir kapanma süreci dillendirilmiyor. Ama Avrupa ülkelerinde bizden daha fazla aşılama olmasına rağmen omicronun beklenenden fazla vaka artışına sebep olması yüzünden yer yer kapanma tedbirleri başlıyor.

POZİTİF

Diğer taraftan bazı doktor ve sağlık kuruluşları omicron varyantın sıradan bir grip virüsüne dönme ihmali üzerine görüş verirlerken yine 2022 yılının sonunda doğru salgının bitebileceği tahminleri de biraz olsun ümit verici oldu.

Gözlem Şansı

Bizim önümüzde geriden gelmemiz sebebiyle yaşanacaklar örnek olarak önümüzde duruyor. Tedbirleri önceden alma şansımız varken ekonomik sebeplerin herşeyin önüne geçmesi artık rutin oldu. Sağlık sistemine gelen yük önceki yıllara nazaran doktorların daha fazla sayıda iş bırakma noktalarına gelmesine yol açtı. İşin bir diğer boyutu, evvelden “benim çocuğum büyüyünce doktor olacak” cümlesinin eski popülerliğini kaybetmeye başlaması. Hatta bu konuda bazı tahminler önümüzdeki yıllarda sağlık sektöründe kalifiye eleman sıkıntı yaşanabileceği yönünde.

AŞI 💉

Adını ne koyarsak koyalım sanırım salgını bitiren son varyantın cok sevilecek olması ve günümüz popüler kültürünün bir parçası olması çok muhtemel. 1920 yılındaki şartlarda 4 yıl süren İspanyol gribinden yüzyıl sonra Dünya çapında başka bir salgınla yüzleşen modern insanlık bu sefer 4 yıldan daha az sürede bu süreci aşacaktır.

http://www.saglik.gov.tr

+ There are no comments

Add yours