toprak

TOPRAK

Hangi toprak? yazıma bu soruyla başlamam gerek çünkü Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de bırakın erezyonla her yıl Kıbrıs adası kadar toprak kaybettiğimizi, olduğu yerde dursa bile aslında kaybedilmiş topraklarda yaşıyor olacağız. Toprak nedir sorusunun cevabına sadece tanımına bakınca;

toprak

Kanunda:

“Mineral ve organik maddelerin parçalanarak ayrışması sonucu oluşan, yeryüzünü ince bir tabaka halinde kaplayan, canlı ve doğal kaynağı”

Sözlükte;

“Yer kabuğunun, toz durumuna gelmiş türlü kütle kırıntılarıyla, çürümüş organik cisimlerden oluşan ve canlılara yaşama ortamı sağlayan yüzey bölümü”

Sözlük anlamları arasında; kara, ülke, arazi, tarla gibi manalara da geldiği belirtilmektedir. Ben bu anlam açıklamalarına bakınca toprağı toprak yapan iki ana unsurdan birinin de canlılar olduğunu, biz olmadan toprak toprak olmadan da bizim olamayacağı sonucuna varıyorum.

toprak

Nerede Var

Bildiğiniz gibi NASA en son Mars gezegenine bir araç indirdi ve yüzeyinden görüntüler yayınlandı. O görüntülerde sanki genel olarak Dünya’nın ıssız, çorak ve terkedilmiş bir bölümüne bakıyormuş gibi hissettik. Gördüğümüz yüzeye uçsuz bucaksız Mars toprakları benzetmesi yapmak istesek bile aslında o gördüğümüz yüzeyin toprak olmadığı apaçık duruyor önümüzde.

Tam olarak tavuk mu yumurtadan, yoksa yumurta mı tavuktan çıkmıştır tartışmasının aynısını canlı organizma olmadan toprak nasıl oldu toprak olmadan canlı organizma nasıl oldu sorularıyla baş başa kalıyoruz.

toprak

GIDA

Toprak kavramının en önemli parçası biz insanlarız ve genel bir yaklaşım olarak “Topraktan geldik toprağa gideceğiz” sözüne göre toprak açısından bakıldığında ise “İnsansız da olmuyor insanlarla da olmuyor” denilebilir. İnsanlar demişken bir insan vücudunun kütle olarak nelerden oluştuğuna bir göz atınca;

*Oksijen %65
Karbon %18
Hidrojen %10
Nitrojen %3
Kalsiyum %1,4
Fosfor %1,1
Geri kalan yüzde 1.5 kısmı ise Potasyum, Sülfür, Sodyum, Klor, Magnezyum ve eser miktarda Bor, Krom, Kobalt, Bakır, Flor, İyot, Demir, Manganez, Molibden, Selenyum, Silikon, Kalay, Vanadyum ve Çinkodan oluştuğunu görmekteyiz.

toprak

Olmazsa Olmaz

İnsan vücudunun ve doğal kaynakların ortak ve en belirgin eşleşen elementinin karbon olduğunu farketmemek mümkün değil. Yaşamın bitkisel dönüşümü nebati toprak dediğimiz katmanda gerçekleşiyor. Tüm canlılar ve toprak bir bütünüz aslında.

TSDOKUZBİNYÜZONBİR

Ancak her ne kadar bilimsel olarak toprak bir karışım ise de toprağın altında yeryüzü katmanları var. Doğalgaz ve petrolün neden genellikle çok derinde ve zor erişilebilir olduğunun, nasıl oluştuğunun cevapları pek de kolay gözükmüyor.

toprak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir