tv

Bildiğimiz manada ilk görüntülü ve sesli televizyon yayını 1936 yılında BBC tarafından gerçekleştirilmeye başlanılmış. O zaman da tıpkı şimdiki gibi bazılarından, bu küçük kutu ne işe yarayacak diye çatlak sesler çıktığına eminim ama ispatlayamam.

İcat Çıkarma

Her dönemin olmazsa olmaz icatları var. Şimdi televizyon ile doğmuş ve büyümüş birisinin hayatından televizyonu tamamen çıkarmak demek, Dünya ile iletişimi, çevresinde olup biteni, tabiatın güzelliklerini ve haberleri almak demek. Her ne kadar günümüzde internet, bilgisayar, tablet ve cep telefonu, televizyonun verdiği her imkanı sağlasa da bizler için televizyonun yeri ayrı. O bizim ilk göz ağrımız, Dünya’ya açılan ölçüsü minik ama içi dopdolu bir pencere.

 

television

GIRGIR DERGİSİ

Bu arada şimdiki televizyonların yanında ilk çıkanlar tam bir çöp aslında, bir kere siyah beyaz, karasal yayın var ve anten derdi çok büyük, bir sürü insan canından olmuş veya sakat kalmıştır anten ayarlarken, yayınlar başlangıçta çok kısa, kumanda desen akıllara zarar. Ama o ahşap, tüplü, siyah beyaz televizyonlar o kadar pahalı idi ki herkes için alınabilir olmadığından, akraba ya da konu komşu belli saatlerde televizyonu olan evlerde toplanırlardı. Bizim de televizyonunuz hemen olmadı, komşuya gidip izleyebilmek için kaç defa ağladığımı ben bilirim.

 

television

ÖZGÜR BASIN

Kara Kutudan Oled Ekrana

Televizyon aşama aşama geliştirildi, ilk kırılma uzun bir süre siyah beyaz iken, renkli ekrana geçilmesi oldu bu çok büyük bir değişim idi. Kumanda nedir bilmiyor iken kanalları oturduğumuz yerden değiştirebilmek bir televizyon için şimdi bile olmaz ise olmaz, sonra ekran boyutları biraz büyümeye başladı ama LCD ekranlar da bir başka devrim oldu. Renklere ve düz ekrana ulaşılmıştı ama bu seferde gerçek renklerin ve ses deneyiminin peşinde koştuk televizyon alırken.

 

television

Teknolojisi o kadar değişim geçirdi ki televizyonların, LCD derken, LED ekranlar ve nihayet OLED benzeri daha gerçek renkler ve daha ince boyutlar ile evrim geçirdiler. Gelinen noktada artık akıllı, kablosuz, sesle kumanda edilebilen ve bir çok alet ile bağlantı kurabilen 1 cm den daha az kalınlıkta televizyonlar mevcut.

vikipedi

Her ne kadar bugünün televizyonları, olabilecek en iyi görüntü ve sese sahip ise de, eski televizyonlar da o zamanın en iyileri idi ve hatıraları ile çok değerli oldular ve iyi ki icat edildiler.

television

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir