FİKRİ HÜR VİCDANI HÜR

3 min read

Türk Kurtuluş Savaşı birkaç cephede büyük kahramanlıklarla kazanılan sadece askeri bir başarı değildir. İmparatorluğun uzun yıllar süren gerileme dönemi, kaybedilen savaşlar, topraklar ve tavizler yüzünden neredeyse esaret içerisinde yaşamaya isyan eden bir gurup vatanseverin çeşitli vesilelerle ile açtığı isyan ve bilinç hareketinin nihai sonucudur Türk Kurtuluş Savaşı.

 

Akıl Akıldan

Tevfik Fikret işte bu bilince ulaşılmasına katkıda bulunan en önemli düşünen insanlardan birisidir. Tam bağımsızlığın öncelikle ferdi manada sonra da ülke olarak olmazsa olmazı olacak düstur “Fikri hür vicdanı hür” nesillere sahip olmaktır. Bu slogan ile “Ya istiklal ya ölüm” diyerek başka seçenek olmaksızın savaşacak tüm Türk insanlarına bir nevi yol göstermiştir.

logo

Galatasaray’da

1892 yılında Osmanlı lisanı öğretmenliğini kazanarak bugünün Galatasaray Lisesi o günün Mekteb-i Sultânisi’ne atanarak ise başlaması hayatının dönüm noktası olmuştur. İnişli çıkışlı ve bir hayatı olan Tevfik Fikret bir süre lisenin müdürlüğünü yapmış, çıkan siyasi karmaşa dönemlerinde kapatılma söylentileri çıkan okulun kapanmaması için her şeyi yapmış 1908-1909 da Galatasaray Spor Kulübünün hami başkanlığını yapmıştır.

fikir

 

HAYAL GÜCÜ

Temelleri belki de Tevfik Fikret ile atılan lise kültürüne haiz Galatasaray Spor Kulübü üyeleri, herhangi bir zümreye ait olmayan, herkesin kendi özgür iradesi ile fikri hür vicdanı hür felsefesini yaşatmaya devam etmektedirler. Hiçbir baskı ve emre muhatap olmadığı noktasında son yıllarda yaşanan kan kaybı Burak Elmas’ın başkanlığı döneminde durmuş gibi görünüyor.

Ömür Dediğin

Hayatın her döneminde ve her alanında hiç kimsenin etkisinde ve baskısında kalmadan, onur, haysiyet ve tüm etik değerlere sahip olmak bu dünyanın en büyük zenginliğidir. Hiç kimse bu Dünya’da sonsuza kadar kalamayacağına göre, bu kısa ömrümüzde alıp veremediğimiz, paylaşamadığımız nedir anlamak mümkün değil. Ölümsüzlük dediğimiz şey bedenen değil fikren gerçekleşiyor ve insanlık tarihi var oldukça yaşamaya devam ediyor. Toplumların var olması ise bireylerinin yapabildikleri ile doğrudan bağlantılı, bireylerin yapabilecekleri de kendi özgüvenlerine sahip Fikri Hür Vicdanı Hür olmalarından geçiyor.

Tevfik Fikret

özgürlük

+ There are no comments

Add yours