HAYAL GÜCÜ
Albert Einstein demiş ki “Hayal gücü bilgiden daha önemlidir”. İnsanların hayal edebilmeleri için olması gereken bazı asgari şartlar var. Bunlar olmaz ise hayal edebilecek zaman da bulunmaz hayal edecek unsur da.
1. Bir kere hayal gücünü kullanacak insan yaşamaktan mutlu olmalı ve en azından başını akşamları yastığına huzurlu koymalıdır.
Bu madde ülkemizin çok az bir nüfusuna hitap ediyor orası gerçek. Mutlu olamamak için o kadar çok sebep var ki, her gün yeni bir tanesi ile karşılaşıyoruz.
2. En azından bir işi olmalı ve işsiz kalma kaygısı olmamalıdır. En azından evin toplam geliri ile aile bütçesi belli olmalı ona göre yaşamasını bilmelidir.
Ülkemizdeki işsizliğin TÜİK verilerinin oldukça üstünde olduğunu ve özellikle de pandemi sebebiyle ciddi sayıda insan işsiz kaldığını biliyoruz. İşinden olmayanlar ise mevcut ekonomik daralma sebebiyle işsiz kalma stresi yaşıyor.
3. Bir insanın her şeyi olsa bile yetmiyor, en önemlisi sağlığının da yerinde olması gerekiyor insanın.
Şimdilerde kronik hastalık mı dersin, kanserojen madde veya aşırı stres yüzünden atan kanser mi dersin, bir çok hastalığın tetikçisi stres mi dersin, bir de son yıllardaki salgın mı dersin. Bunlardan kaçabilsek ne âlâ yoksa sağlıklı kalmak da giderek zorlaşıyor ülkemizde.
4. Bu madde de diğerleri gibi çok önemli yazmadan geçemedim; ülkenin yönetim sistemi hayal etmeye, düşünmeye, tartışmaya müsait olmalı.
Dünya’da en çok gazetecinin düşünce suçundan içeride olduğu, beğenilmeyen, ya da işlerine gelmeyen konularda bir çok insanın soruşturulduğu bir ortamda insanın serbestçe düşünmesi ve hayal gücünü kullanması pek olası görünmüyor.
5. Bir diğer önemli madde de eğitim; çocuklara öğretilecek şeylerin en önemlisi ezberci ve at gözlüğü sisteminden çıkıp, problemi nasıl çözeceğinin yolunu göstermektir.
Zaten hayal gücünü geliştirecek başlı başına dersler mecburi olarak bulunmalıdır. İnsan beyninin yeni öğrenilen gereksiz bilgiler olmasa doğumdan sonra en üst düzeyde olduğunu bildiğimiz göre, öğrenim sürecinde hayal gücünü açık tutmanın bir yolunu bulmalıyız.
Ülkenin geleceği yetişecek genç insanların yapabileceklerine bağlıdır. Tabi ki eğer ülkenin geleceğini düşünüyor isek.