UYU(TUL)MAK

3 min read

Uyku dediğimiz esasen tam anlamıyla çözemediğimiz bir şey. Tüm canlılarda gözlemlenen, bazı hayvanlar için zamanının çoğunu uyku ile geçirmek olan özel bir durum. Üstü açık olarak uyuya kalan birinin üzerine kar yağar derler. Nersinden bakarsanız bakın başlı başına bir araştırma konusudur uyku.

Canlı Uyur

Evrendeki bütün gezegenler dünyamız gibi hem kendi ekseninde hem de bağlı olduğu kendi güneşi etrafında dönüyor ise gece ve gündüz olayı kaçınılmaz. Bu da tüm canlıların buna uygun bir yaşam mekanizmasına sahip olduklarını gösterir. Bizim en temel özelliklerimizden birisi gündüz güneş ile beraber enerji toplamak sonra enerji bitmeden uykuya dalmak.

uyku

TÜKETİCİ

Uyku hali ortalama bir döngünün 1/3 nü alıyor. Aslında bizim için en ideal dinlenmek uyku ile oluyor. Ama öyle bir denge tutturmak gerekiyor ki az uyuduğun zaman agresif çok uyuduğun zaman depresyon modunda olabiliyorsunuz. Yani kısaca uykusuz da olmuyor uykulu da olmuyor. işi biraz da vucuda bırakmak gerekiyor, o ne zaman ne yapacağını biliyor aslında ama biz onu dinlemiyoruz. hafta için iş ve ev derken aynı saatte kalkıyor ve yaklaşık aynı saatlerde uyuyoruz. Ne zaman ki hafta sonu geliyor keyfimize göre takılıyoruz vücudumuzun ritmini bozuyoruz ve o da bunu bize baş veya göz ağrısı gösteriyor.

Rüyalar Gerçek Olsa

Yapılan araştırmalar uyku halinde iken bir çok vücut işlevinin gündüz zamanından çok farklı davrandığını gösteriyor. Özellikle de beyin sanki başka diyarlara gidiyor biz uyuyunca. Belki de rüya dediğimiz şey o gittiğimiz yerlerden akılda kalanlar. Üstelik o uzun uzun gibi hissedilen rüyaların gerçekleşme süresi bir kaç saniyeden fazlası da değil.

uyku

Fizyolojik uyku hepinize lazım, vücudumuz için en uygun süreyi bulmak şart. Ancak bir de psikolojik olan uyku hali var ki o en tehlikelisi. Üstelik benzer yapıda insanlar için çok da bulaşıcı. Hani ayakta uyutmak diye bir tabirimiz de var. Gerçekler gün gibi ortada iken gerek gündem değiştirerek gerek algı oyunları ile kuzu kuzu uyutulmak var. İşte toplum olarak uyanık kalmak ve uyutulmamak için benim reçetem şöyle; günde bir defa AÇ olarak EMPATİ ve günde üç defa TOK olarak AKIL.

uyku üzerine daha fazlası

uyku

+ There are no comments

Add yours