PARİS İKLİM ANLAŞMASI

3 min read

Küresel anlamda yapılan ve Dünya’daki global ısı artışını 2 dereceden 1.5 dereceye çekebilmek için alınacak önlemleri kapsayan Paris İklim Anlaşması 2015 yılında hazırlanıp imzalanmış, 2016 yılında da yürürlüğe girmiş. Çünkü bu ısı artışını yarım derece bile düşük tutmak zararı bir nebze olsun sınırlamak demek.

DOĞAL ÇEVRE

6 Devlet Kalmış

Şu anda kadar toplam 191 devlet imzalamış. Dünya’nın sadece 6 ülkesi imzalamamış bunlar;  Eritre, İran, Irak, Libya, Yemen ve Türkiye. Bu altı ülke içinde en büyük emisyon kaynağı iki ülke İran ve Türkiye. Hatta Türkiye bırakın emisyonu azaltmayı bir sene içerisindeki mevcut emisyonunun iki katına çıkacağını beyan etmiş. Bu anlaşma içersinde gelişmiş, gelişmekte olan ya da diğer guruplar belirlenmiş ve hepsinden belli oranlarda taahhütler istenmiş. Anlaşılan o ki bizim devletimizin başında olanlar bunların bazılarına itiraz edip değişiklikler istemişler ama konu halen çözülememiş.

AĞAÇ

 

Temiz Enerji

Sera gazı etkisi yapan ve emisyon üreten en büyük etken fosil yakıtlar. Biz biliyoruz ki güneş ve rüzgar enerjileri neredeyse sıfır emisyon ile gelişmiş bir çok ülkede fazlasıyla kullanılıyor ve bu sözleşme gereği olsa gerek birçoğu termik veya nükleer enerji santrallerini kapatma süreçlerine gidiyorlar. Ama biz azaltmak yerine yeni fosil yakıt enerji tesisleri planlıyoruz ve muhtemelen bu müthiş gelişme planımız yüzünden Dünya ile ayrı düşüyoruz.

Son yıllarda ve an itibari ile yaşanan orman yangınları ve felaketler gösteriyor ki artık bir şeyler yapmalı ve bir yerden başlanmalı. Geleceğin bu beklentisine karşı bizim de enerji politiklarımız  da değişiyor ama görünen o ki çok cılız ve Dünya’daki trendin aksine, yeterli değil. Umarım ki bu hazırlıksız ve geleceğe dönük yeterlilikte olmayan anlayışımız bize uluslararası bir yaptırım getirmez.

Haydi Türkiye

197 Dünya ülkesinden 191 tanesinin imza ettiği Paris İklim Anlaşmasına imza atmamamızın nedenleri ve çözümleri ile birlikte tüm halkımıza anlatılmak durumundadır. Yeri geldiğinde Dünya’nın önde gelen ülkelerinden biri olduğumuzu başka ülkelerin bizi kıskandığını söylüyorya yetkililer, buyrun işte size fırsat gösterin büyük olduğumuzu, iklim için, ülkemiz için, tüm Dünya için küresel ısınmanın durdurulması ya da en azından kontrol edilmesine dahil olalım, öncü olalım bir şeyler yapalım.

Vikipedi Sayfası

+ There are no comments

Add yours