KARTAL TİBET

3 min read

Türk sinemasının en büyük efsanelerinden birini daha sessiz sedasız kaybettik. Kartal Tibet denince tıpkı Ayhan Işık ya da Tarık Akan gibi hem jön hem de usta oyunculuk gelir benim aklıma.

Atıl Kurt

Belli yaşın altında olanların hatırlayabileceği en bilindik sinema filmi ve karakteri Tarkan ve Karaoğlan serisidir. Üstelik Karaoğlan serisi bu onun ilk sinema filmidir. Türk sinemasının bilindik tüm aktrisleri ile birlikte film yapmış Yeşilçam klasiklerinden birisi olmuştur. Aslında tiyatro eğitimi almış ve Ankara’da uzun yıllar tiyatro içinde olmuş ise de ününü ve şanını sinema ile yakalamıştır. Karaoğlan serisinden sonra bu tip tarihi karakterleri ile popüler olunca bu sefer de Tarkan serisi ile gönüllerde taht kurmuştur. Özellikle de kurt ile paylaştığı Tarkan filmi, eski Türk destanları ve Orta Asya Türk kültürü ile oldukça popüler olmuştur. İçinde bulunduğu en önemli filmlerden birisi de kurtuluş savaşındaki ruhu anlatan “Bir Millet Uyanıyor” filmidir.

kartal tibet

THE OSCAR GOES TO…

Kartal Tibet yalnızca oyuncu olarak da kalmamış bir çok bunun yanı sıra, Süt KardeşlerBizim Aile ve Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı gibi birçok kült Yeşilçam klasiklerinde yönetmen yardımcılığı görevini de üstlenmiştir. Ayrıca, Davaro, Şendul Şaban ve Şabaniye gibi filmlerin de senaryosunu yazmıştır. İlk kez 1977 yılında Tosun Paşa filmi ile yönetmeliğe adım atan Kartal Tibet toplam 56 adet filmi yönetirken bunların 20 tanesinin Kemal Sunal’ın filmi olması dikkat çekicidir.

kartal tibet

Hakedilmiş Ödül

Ülkemizin en önemli sinema ödüllerinden biri olan Antalya Altın Portakal Film Festivalinde 2002 yılında “Yaşam boyu Onur Ödülü” almıştır. Bir zamanların en güzel dizilerinden Süper Baba ‘nın da yönetmenliğini yapan Kartal Tibet ölümünden önceki üç dört sene akciğer rahatsızlığı yaşamış ve covid 19 salgını sebebiyle de olsa gerek özel bir tören istemediğini de vasiyet ettiğinden sade bir vatandaş gibi defnedilmiştir.

 

Yeşilçam klasikleri ve Kemal Sunal filmleri ile izleyenlerin tekrar tekrar izlese bile yine de sıkılmadan izleyebildiği çok özel filmler yapan Kartal Tibet eserleri ile hem güldüren hem de düşündüren usta bir sinema emekçisi olup eserleri ile parlamaya devam edecektir.

daha fazla bilgi için tıklayın

kartal tibet

 

+ There are no comments

Add yours