KOMŞULUK

3 min read

Bugün Dünya Komşuluk Günü, atalarımız “Ev alma komşu al” demişler, yaşanılan tecrübeler ile Dünya hangi zamanda olursa olsun geçerliliği hep baki olacak bir atasözü. Aslında komşuluk üzerine bundan başka atasözleri de var ve hepsi bir çok şeyi özetliyor aslında.

Herkes Her Yerde

Her ne kadar bugünlerde ev almak o kadar kolay değil ise de, evden daha çok dikkat edilmesi gereken şeyin birlikte yaşayacağınız, gerektiğinde yardım isteyebileceğiniz ve en önemlisi güvenebileceğiniz bir konu komşuya sahip olmamız. Büyükşehirlerde yaşamak 24 saatin yeterli olmadığı bir koşuşturma içerisinde geçiyor. Bu yoğunluk sırasında komşuluk yapmaya vakit de kalmıyor, sadece merdiven veya asansörde rastlanırsa selamlaşılıyor bir de giden olursa apartman yönetim toplantılarında.

Bizim Mahalle

Eskiden sadece bina değil, sokak hatta neredeyse mahalle komşuluğu diye bir şey vardı. Küçük yerleşim yerlerinde hâlâ devam ediliyordur. Şimdilerde nüfus hareketlerinin eskiye göre daha sık olması, güven ortamının azalması ve şehir yaşamı komşuluk olgusunun değer kaybına sebep oluyor, bu yadırganacak bir durum değil. Ama “komşu komşunun külüne muhtaç” gibi “komşusu aç iken tok yatan bizden değildir” gibi sosyal yardımlaşma ve insan olmanın sorumluluğunu anlatan atasözlerimiz bizler uyarmayı sürdürecek.

Destek Var

Komşuda pişer bize de düşer” aslında toplumsal yardımlaşmanın en güzel örneklerinden. Özellikle yemek yapılırken ister istemez kokusu komşulara da gidebilir, canı çeker, olan var olmayan var diye düşünebilmek ne incelik. Eskiden düğün ve cenaze gibi yoğunluk durumlarında komşu evini size açar, misafirlerin bir kısmını evinde ağırlardı. Hatta cenaze evi olduğu durumlarda üzüntülü insanların yemek yapamayacağı düşünülerek komşular tarafından bir kaç kap yemek yapıp gönderilirdi. Bugün bunun yerine taziyeye gelenlere yemek ikram etmek gibi ucube bir şekle dönüştü.

AKIL MI? EMPATİ Mİ?

Trakya’nın genelinde de böyle midir bilmiyorum ama komşuluk üzerine herşeyi özetleyen ve daha güzel anlatılması mümkün olmayan bir ifade kullanılıyor komşu için; “komşu anne” işte komşuluk böyle bir şey.

+ There are no comments

Add yours