kan

Kanı insan vücudunun ulaşımdan sorumlu birimi olarak tanımlayabiliriz. Vücut mekanizmasının her parçası kendi işini layıkıyla yapınca ancak o zaman sağlıklı olabiliyoruz. Sağlık için yaşam için özellikle de acil durumlarda olmak üzere kan alıp-vermek biz insanların medeni gerekliliklerinden birisi.

Her Yerde Kan Var

Kan vücudumuzun her noktasında var, bir kere oksijen taşıyor, karbondioksit taşıyor, akyuvar ve akyuvar taşıyor, vücuda aldığımız bir çok sıvı bir süre sonra kana karışıyor. Bu sebeple ne çok sıvı ne de çok katı olmaması gerekiyor, hatta damar yollarında rahat olabilmesi için ne fazla ne de az basınç altında olmaması gerekiyor. Kalp işte bu noktada önem arz ediyor, fazla pompa yapması yada bir başka bir aksaklık kanın işini yapamamasına sebep oluyor.

kan

Kan hakkında akla ilk gelenler bunlar ve tabii ki yazdıklarımdan daha fazlası var benim ve bir çoğumuzun bilmediği bir çok özelliği olduğu gibi. Ama kan için ayrı bir durum var, herhangi bir hastalığı olmayan bir insan kaza ya da başka bir sebeple kan kaybı yaşarsa ölüm kaçınılmaz oluyor. Yani hazırda kan olmadığı zaman ve yeterince bağışlayan olmadığında çanlar hepimiz için çalıyor demektir. Üstelik sadece kaza da değil herhangi bir ameliyat halinde de sağlıklı kana ihtiyaç olabiliyor.

ilginizi çekebilir;  AŞI

Kan vermek genelde başkasına vermek gibi hissediliyor ise de aslında kendimiz için veriyoruz. Kan gruplarına göre gelecekte bir şekilde kana ihtiyacımız olabilir ve hiç kimse geleceği bilemeyeceğine göre, bugün bizim verdiğimiz başkasına yarın başkasının verdiği bize ilaç olur.

Kan verebilecek kişi sayısı da esasen sınırlı olduğundan, yetişkin ve sağlıklı herkesin kan bağışlama kararını bir kere daha düşünmesi hepimiz için iyi olacak.

 

kan grupları

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir