DANS 💃🕺

3 min read

Müzik temposuna uyularak yapılan ve estetik değer taşıyan düzenli vücut hareketlerine dans deniyor sözlükte. Bizleri diğer canlılardan ayıran önemli farklardan birisi de dans etmek. Sözlük tanımında göre dans edebilmek için önce bir müzik temposu bulmak gerekiyor. Müziğin tarihi ile birlikte dans tarihi de iyi bir belgesel yapılmayı hak ediyor aslında.

İnsanın İçinde Var

İşin ilginç yanı farklı şekiller ve ritüeller ile de olsa Dünya’daki tüm ırkların ve milletlerin bir şekilde dans ettiğini görüyoruz. En ilkelinden en ileri olanına kadar dans bir şekilde var olmuş. Halk oyunları, kültürel gelenekler, ferdi olarak yapılanlar da dahil olmak üzere tempoya karşı kayıtsız kalamamışız.

dans

THE OSCAR GOES TO…

Günümüz için dans dediğimiz zaman nasıl ki müzik kültürü ve çeşitliliği değişmiş ise dans çeşitleri de değişmiş, gelişmiş ve yeni yeni danslar bulunmuş. Dünyaca ünlü dansçılar, unutulmaz danslar ve uluslar arası yarışmalar yapılmaya başlanılmıştır. Eskiden özellikle hafta sonları müzik programları olurdu, çoğunlukla sanat ve halk müziği ağırlıklı solistler çıkardı ve bu tip programların olmaz ise olmazı dans grupları idi. En ünlüsü Tolgahan’a ait olanı idi, en başta kendisi arkasında da ekibi grup dansı yapardı. Hakan Peker de danslarıyla bir dönem görünmüştü. Ama Komedi Dans Üçlüsü ise eşsiz bir güzellik idi, dans ve komedi bir arada daha ne olsun. Bana göre uluslararası en özel dansçılardan birisi Michael Jackson’dur. Hem şarkı söyleyip hem de koreografi yaparak büyük bir dans grubu ile mest ederdi insanı. Kendine has bir marka bile yaratmış ve onun adına film bile çekilmiştir, moon walk olarak isimlendirilen bu figürü ilk olarak o yapmıştır.

dans

Hepsi Aynı Değil

Dans dediğim zaman kendimce gördüğüm ve bildiğim şeyleri söyleyebiliyorum ve tabi ki bu sektörün içinde ismini bilmediğim nice ünlü performans sanatçıları vardır. Aşağıda belli başlı dans türlerini bulacaksınız ve tabii ki bu listede olmayan türler de vardır.

Söylemem o ki dans bir taraftan fiziksel olarak sarfedilen efora göre ağır bir spor, bir taraftan da yaratıcılık anlamında sanat olarak da görülebilir. Ama en anlamlı olanı da özel bir günde özel bir partner ile yapılan ilk dans veya evlilik dansı da bir çok insan için önemli. Dünya Dans Gününde herkesin sağlıklı bir şekilde dans edebildiği günlerin tekrar geri gelmesi dileğiyle.

dance

 

+ There are no comments

Add yours