uzay

HUMAN IN SPACE

Bugün Yuri Gagarin ile uzaya ilk insanlı uçuşu gerçekleştirilmesinin anısına kozmonotlar günü olarak ilan edilmiş. Sene 1961 tam 60 yıl geçmiş üzerinden ve Mars gezegenine bir gemi indirmişiz. Aslına bakarsanız insanlık için son altmış yıl uzaya çıkışın gerçekleştirilmesine kıyasla çok kısa bir süre. Bundan sonraki bir başka ilk muhtemelen 30 yıl sürmeyecek.

Ayda ayak izi var mı?

Yuri Gagarin’den sonra günümüze gelene kadar roket sanayinin gelişmesiyle birlikte uzay yarışları hızlanmış ve Ay’a ilk insan indirmek de ABD tarafından gerçekleştirilmiş. Gerçi Amerika’lıların kafası manipülasyona ve bir yerde olmayan bir şeyi oluyormuş gibi göstermeye çok iyi çalıştığından, Ay seyahatinin Hollywood benzeri bir stüdyoda mizansen olarak yapıldığına dair iddialarda olmadı değil. Daha yakın tarihte 11 Eylül 2011 saldırıları hakkında bile bir sürü şüphe dolaşıp duruyor. Bundan kısa bir süre önce de körfez savaşında Irak’ta kitle imha silahlarının olduğu iddia etmişlerse de sonraları aslında böyle bir şey üzerine kesin kanıt olmadığınıda itiraf ederek tüm Dünya’yı yine yanılttıklarını ve kendi vatandaşları dahil pek çok insanın canından sorumlu olduklarını da dolaylı olarak kabul etmiştiler.

99942 APOPHIS

uzay

Roket mi başlık tak!

Uzaya gidebilecek kadar roket yapılınca haliyle bu füzelerin başına savaş başlığı nükleer silah takınca kıtalar arası soğuk savaş dönemine de sebep olmuştu bilim insanları. Neyse ki 2. Dünya savaşında Japonya’ya atılan nükleer bombaların neler yaptığı herkesçe görülünce soğuk savaş döneminde bu büyük olası Dünya katliamını başlatacak cesaret ve kaba etin her iki tarafta da olmadığı anlaşılmış oldu. Onun yerini daha küçük ölçekte konvansiyonel yerel terör savaşlarına oradan da zayıf ülkelerin doğal kaynaklarına yönelik stratejik satranç savaşlarına döndü dünya.
PERSEVERANCE ON MARS
Bütün bunlar oluyorken Dünya’yı hızla tükettiğimizi de göremediler ve sonunda biyolojik olarak başka bir Dünya savaşında bulduk kendimizi. İlerleyen zamanlarda yaşadığımız bugünleri tarih yazarken virüs ve aşı savaşı yılları olarak yazacaktır. O da bize denk geldi yapacak bir şey yok.
Ama şöyle bir gerçek de var ki biz insanlar sadece Dünya şartlarına uygun varlıklarız. Kan basıncımızı üreten yaşam pınarı kalbimiz yerçekimine uygun basıncı üretememesi tansiyon dediğimiz hastalığa sebep oluyor. Ama aynı vücudu yüksek basınçlı yada hiç basınçsız ortama bırakırsak bomba gibi patlayacağımız da çok belli. Uzayda Dünyanın tıpa tıp benzerini de epey bir zaman bulamayacağımıza göre öncelikle elimizdeki tek seçeneği kurtamaya çalışsak mı acaba.

KOZMONOTLAR GÜNÜ

uzay

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir