PERSEVERANCE ON MARS

3 min read

Ay’a ilk adımın atıldığı sırada Neil ARMSTRONG’UN söylediği “Benim için küçük ama insanlık için büyük adım” dediği günden sonra 18.02.2021 tarihinde belki yeni bir insan adımı olmadı ama sadece seyahati bile 2 yıla yakın süren Mars gezegenine insan yapımı ilk araç iniş yaptı.

Kızıl Dünya

Bu kadar uzak bir mesafeye uzaktan kumanda edilerek enerji ile gidilebilmesi, paraşüt kapsülü içerisine yerleştirilen aracın sağ sağlim indirilebilmesi hakikaten büyük iş. En büyük zorluk sanırım sadece mesafe de değil, komutların ulaşması geri gelmesi bile 40 dakika sürdüğünü düşünürseniz nasıl bir hesap kitap yapılmak durumunda olunduğu için şapka çıkarmak lazım.

MARS

ilginizi çekebilir; ANA FİKİR
Şimdilik sadece filmlerde gördüğümüz içerisinde bir sürü insanın yaşadığı uzay gemileri dönemi henüz başlamadı ama öyle olsa bu kadar zor olmazdı bu iş. Aslında film yönetmenlerinin kafalarından geçen senaryolarının gün gelip gerçekleştiğini görüyoruz. Uzay 1999 veya Uzay Yolu gibi kurgu bilim dizilerinde en dikkat çeken şeylerden biri kapıların kayar kapanır şekilde dijital olmasıydı. Tabii ki ışınlanmak ve lazer tabancalar daha uçuk fikirlerdi ve yavaş yavaş da olsa bazı şeyler hayatımıza girmeye başladı.
İnsanlar olarak Dünyayı bu hoyratlıkta kullanmaya devam ettiğimiz sürece başka dünyalara ihtiyacımız olacağı kesin. Dünya’nın kimi devletleri kapalı kapılar ardında uzaya, geleceğe ilişkin projeler üretiyorlardır da bizim haberimiz olmuyordur. Uzun yıllar saklanmasına rağmen resmi olarak ufo ile karşılaşıldığını pandemi döneminde pek de ses getirmeden açıkladı ABD. Virüs yüzünden dumura uğramış insanların neler olduğunu sorgulayacak zamanları ve güçleri olmadı ama evrende yalnız olmadığımızı düşünenlerin sayısı diğerlerinden daha fazla hale gelmiştir.

MARS

Gerçek Bilim

Perseverance adı verilen araç vasıtası ile elde edilecek veriler Mars gezegeninin benzerlikleri bakımından yaşanabilecek en yakın YENİ DÜNYA olup olmadığını daha kesin bilgiler ile belirleyebilecek miyiz göreceğiz. Ama Dünya’nın yaşanabilir bir yer olması için geçen süreçleri düşününce olaya çok uzak olduğumuz hissediliyor. Bilim insanlarının bu konuda yol alması gereken çok uzun yıllar var ama ufuk açması bakımından ilgilenenler için tavsiye edebileceğim bir dizi var; THE EXPANSE.

the expanse

+ There are no comments

Add yours