TİYATRO

3 min read

Son zamanlarda sıklıkla bir benzetme yapmak için kullanıyoruz tiyatro kelimesini. Bir şeyi gerçek olmamasına rağmen gerçekmiş gibi kurgulamak, ve bu kurgu içerisindeki rolleri de eksiksiz yerine getirmek bir taraftan da tiyatro sanatına benziyor. Tabii ki gerçek tiyatro yapan bu uğurda ömürlerini harcayan sanatçıları takdir etmemek elde değil. O insanların bir çoğu o kadar tiyatro tutkunudurlar ki son nefeslerinde bile sahnede olmak isterler.

tiyatro

ÖLENE KADAR

Aslında bu istek çok anlaşılır çünkü doğumdan ölüme kadar koca bir Dünya tiyatrosunda herkes kendine biçilen rolü oynuyorken, her yaş için yapılacak bir rol mutlaka bulunur. Bir kere tiyatrocu olmak için çok iyi konuşama yeteneğine sahip olmalısınız. Tüm kelimelerin tane tane ve anlaşılır olabilmesi için diyafram, dudak ve dil gibi organlarınızın buna uygun olması gerekiyor. Biz insanlar gelişirken çoğu zaman en kısa ve hızlı olan yolları seçiyoruz mesela dudak tembelliği, bazı kelimelerin sonlarını yada başlarını tembel dudak sebebiyle yutuyoruz ve istediğimiz heceyi çıkarmadan çok hızlı konuşuyoruz. Hızlı yutarak konuşmak aslında bir nevi tembellik. İşte tiyatrocular bunları aşmak için çalışıyorlar hepsini bilmiyorum ama dudak arasında kalem alarak konuşmak, iğne kullanmak ya da çeşitli şekillerde tekraralar ile bu tembelliği aşıyorlar.

tiyatro

GAMBİYA’LI KUNTA KİNTE

Sonra replik dediğimiz sözler cümleler, sırf bunun için okumak okumak ezberlemek gerekiyor, bir de yapılacak vücut hareketleri küçük bir sahne içerisinde oradan oraya defalarca tekrarlar tekrarlar. Bitmedi, diğer oyuncuların sözleri ve hareketlerini de koordine etmeniz o kadar önemli ki bu olmaz ise zaten tiyatro icra edilemez. Tüm bunların üzerine bir de dekor var, pek çok oyunda oyuncular sahne aralarında düşük ışıkta veya karanlıkta bir sonraki sahnenin dekorunu da organize ederler. Vel hasıl her şeyi ile yapılan en zor sanatlardan biri olan tiyatro hiç de küçümsenecek bir iş değildir. Çok özel bir sanat için çok özel bir insan olmayı gerektirir. 

HER ZAMAN HER YERDE

Son zamanlarda doğaçlama dediğimiz türleri de çıktı ki onu oynamak herhalde bu işin zirvesidir. Daha önceden çalışılmış ve ezberlenmiş bir şey olmadan seyirciden gelen yönlendirmeler ile oynamak için çok zeki olmak ve hızlı karar vermek de gerekiyor. Unutmayalım ki bu mesleğin geçmişine bakılınca belki de insanlığın ilk sanat dalı TİYATRO olmuş olabilir. Hepsinin emeğine ve yüreğine sağlık diyorum tüm tiyatrocular iyi ki varsınız. Pandemi sonrası yapılacaklar ilk 10

şehir tiyatroları

tiyatro

+ There are no comments

Add yours