EKİNOKS

3 min read

Ekinoks yılda iki kez gerçekleşen gece ve gündüzün eşit olduğu gün anlamına geliyor. Kuzey yarımküre için baharın başlangıcı iken Güney yarımküre sonbahara başlıyor. 21 Mart itibariyle Kuzeyde hayat canlanmaya başlıyor. Tabiat topyekün kış uykusundan uyanıyor ve biz insanlar da yeni ürünlerini, bitkilerin ve hayvanların üremeleri ile elde edeceğimiz nimetler için belki de teşekkür anlamında bayram yapıyoruz.
Özellikle Orta Asya ülkelerinin çok önemli ritüellerinden birisi olan Bahar Bayramı nedense bize unutturulmuş. Doğuda bu bayram bahane edilerek yapılan gösteriler ve terör olayları yüzünden uzunca bir süre güvenlik meselemiz olmuş. Bütün bunlardan olacak bahar bayramı iyice soğuk kalmış bizim gibi Orta Asya kökenli insanlara bile.

bahar

MUTLUYUM MUTLUSUN MUTLU
Bu yeniden uyanış günü umarım ki virüsün de yok olma varyantına sebep olur da bilinçsizlik yüzünden futursuzca virüsün yayılmasına ve virüse karşı zayıf bünyeli insanların ölümüne sebep olan kitlenin yeni canlara mal olmasına engel olur. Nedendir bilinmez aşağıda sıralanan özel günler de 21 Mart’a denk getirilmiş. Şimdilik birer cümle ile buraya not düşeceğim ama hepsi için ayrı ayrı değerlendireceğim zaman da bulacağım umarım.

  • Dünya Ağaç Günü :

Tabiattaki en uzun ömürlü varlıklar ve bizlere en ufak bir zararları yok. Mevcudiyetleri mutluluğumuzu artırır ancak. Gölgesine kadar her şeyinden faydalanacağımız yerde üzerlerinden yol geçiriyoruz.

  • Dünya Bilgisayar Mühendisleri Günü:

Yeni bir mühendislik dalı sayılır ama önümüzdeki seneler için önemi daha da artacak ve girmedikleri hiç bir şey kalmayacak.

  • Dünya Down Sendromu Günü:

Down sendromuna sebep olan kromozon anomalisini engellemenin bir yolu umarım ki bulunur. Ama o zamana kadar o insanları oldukları gibi kabullenme hepimizin borcudur.

  • Dünya Irk Ayrımı İle Mücadele Günü:

Böyle bir günün hiç olmaması bile gerekiyor aslında, ırk diye bir kavramı yine biz insanlar üretmişizdir ama diyelim ki var ve bu yaradılışın doğası ise bizler hangi hakla ve hukukla birbirimizden üstün olduğumuzu iddia edebiliyoruz ki.

  • Dünya Kukla Günü:

İlk kukla kim tarafından yapılmış belki hiç bilemeyeceğiz ama bu işin kendine özgü akrobasi ve sanatıyla bir çok özel bir iş olduğu aşikar.

  • Dünya Ormancılık Günü

Ormancılık ülkenin tabiata ilişkin geleceğini teslim ettiğimiz organizasyon ve onarın önemini de söylemeye gerek yok.

  • Dünya Renk Günü

Bugünlerde fazla renkli olmak da sakıncalı hale geldi ama doğanın bize endorfin salgılamak üzere sonsuz sayıda tonlarıyla hediyesi olarak görüyorum.

  • Dünya Şiir Günü

Esasen şiir pek anladığım ve okuduğum bir şey değil. Ama insanın içindekileri dökmesi için ses ve kelime uyumları ile kulağa ve hislere hitap eden önemli bir edebiyat olayı olduğunu da kabul etmek lazım.

  • Dünya Uyku Günü

Bu konudaki yazım yayında ama tek cümle ile biz canlıların yaşam döngüsündeki önemli bir dönem.

ekinoks hakkında

bahar

+ There are no comments

Add yours