SNOOKER

3 min read

Bu yazıyı yazarken bir taraftan da Eurosport kanalında canlı bir snooker maçı izliyorum. Kuzey İrlanda Açık Şampiyonası finali Ronie O’SULLIVAN ile Judd TRUMP arasında oynanıyor. Öncelikle hemen belirteyim snooker bir bilardo oyunu.

Snooker Kuralları

Oyun kısaca şöyle; Masanın bir sürü renkli topu var, her renk top bir sayı değerinde ve bu topların bir oyun sırası var. Şöyleki; kırmızı toplar 1 puan değerinde daha sonra sarı 2, kahverengi 3, yeşil 4, mavi 5, pembe 6, ve siyah 7 puan değerindeler. Oyunun temel kuralı önce bir kırmızı sonra bir renkli şeklinde masadaki tüm topları içeri atmak. Tabi şunu da belirtmeliyim deliğe düşen kırmızı toplar masaya tekrar dönmüyor ama son kırmızı atılana kadar deliğe sokulan her diğer renkli toplar hakem tarafından kendi yerlerine yerleştiriliyorlar. Tüm kırmızılar bittiğinde ise sarı renkten başlayarak (en küçükten en büyüğe) diğer renkli toplar bittiğinde oyun bitmiş oluyor. Bu bir oyuna frame ismi verilmiş. Turnuvalar kademeli olarak 7, 9, 11 gibi tek sayılı frame üzerinden oynanıp yarısından 1 fazlasını alan rakibini yenmiş oluyor.

bilardo
snooker

İlginizi Çekebilir; MESAFELİ SPORLAR

Masanın en yüksek puanlı toplarla oynanması durumunda maksimum alınabilecek puan 147  ve bu sadece profesyonel oyuncuları yapabileceği zor bir iş. Bazı turnuvalarda turnuva boyunca bir oyunda yapılan en yüksek puana ayrıca ödül bile veriliyor. Bu oyunun resmi tüm istatistikleri tutuluyor ve kim kaç tane 100 lük seri yapmış, kaç tane kazanmış kaç turnuva onamış hepsi belli. Bir de turnuvaların dünya sıralaması yapılan bir puanlama sistemi var. Tıpkı ATP tenis turnuvaları gibi.

Dünya Çapında Popüler

Türkiye’nin en yaygın sporlarından biridir bilardo. Aşağı yukarı her mahalle de bir tane bilardo salonu vardır. Bizde en çok oynana karambol diye isimlendirilen 3 top ve amerikan denilen 8 topla oynanan bilardo. Son yılların popüler bilardosu ise Semih SAYGINER ile altın çağını yaşamış olan 3 bant bilardo.

Snooker kelime olarak bilardo anlamına da geliyor ama oyun sırasında savunma amaçlı hatalı vuruş yaptırmak için alınan pozisyona da deniyor. Puan farkını kapatmak için rakibini hata yapmaya da zorlayabiliyorsun. Bu oyun bilardo seven herkesin ilgisini çekebilecek bir İngiliz tipi bilardo ve kökeni bir işçi oyunu olmasıymış. 

Dünya sıralaması esasına göre, kazanılan kupalar, şampiyonluklar ve diğer kategorilere bakınca bu sporun yaşayan efsanesi Ronie O’SULLIVAN ismi tüm otoritelerce kabul edilmiştir. Kariyeri biraz düşüşte bile olsa hala oynamaktadır. Özellikle covid-19 salgını döneminde mesafeli sporlar arasında sayılabilir. Büyük salonlarda ve TV çekimleri de olduğundan sağlıklı sayabiliriz. Umarım bir gün bu bilardo oyununu izleme şansı bulursunuz.

Bir Göz Atın; https://wst.tv/

bilardo
snooker

+ There are no comments

Add yours