GRİP SALGINININ ARKASINDA “İKLİM ANOMALİSİ” Mİ VAR?

3 min read

1. Dünya Savaşı yıllarındaki iklime odaklanan yeni bir araştırma ve 1918 ve 1919 yılları arasındaki grip salgınına ilişkin (genellikle ‘İspanyol Gribi’ olarak yanlış anılır) ilginç bir fenomen ortaya çıkardı. Araştırmacılar, Avrupa’da Batı Cephesi boyunca bazı sıra dışı hava koşullarının yaptığı iklim anomalilerinin, yağmur, sel ve keskin soğuk artışının kötü şöhretli grip salgınını büyüttüğüne – hatta belki de başlangıcı olduğuna – inanıyor.

Başlangıç hipotezi, son derece soğuk hava zaman içinde ördeklerin göç davranışı değiştirerek H1N1 virüsünün taşımasına sebep olduğunu göstermektedir.

İlginizi çekebilir;

125 BİN POZİTİF VAKANIN AMACI NE?

Savaşın Etkisi

Batıdaki savaş delik deşik cephelerinde konuşlandırılan askerler, özellikle Verdun, Somme ve Passchendaele savaşlarında, aralıksız yağmurlar ve dayanılmaz soğuklarla, o dönemde sert ortamdan büyük zarar gördü. Sürekli topçu ateşi doğal manzaraları çorak alanlara dönüştürdü ve ardından gelen yağmurlar bu sefil toprakları tehlikeli bataklıklara dönüştürdü. Askerler genellikle kendilerini çıkarmak bir arkadaşının eli gerekiyordu ve hepsi bir tane bulunamadı. Kanadalı gazi George Peakes, “birçok yaralı adam bu kabuk delikleri içine kaymış ve boğulmuş ya da nemli çamur tarafından boğulmuş olduğunu hatırlıyor.”

Askerler siperlerde ayaklarını kuru tutamıyor ve yaşam kalitesi oldukça kötü idi. Döküntü donma ve sonraki nöropatiler ve kangren yaygındı. İlk tahminin genel düşük yaşam kalitesi olsa da salgının yükselmesine neden oldu ama bu farklı bir şey.

Tek sebep hava değil

Araştırmalarını yürütmek için ekip, 1914’ten 1919’a kadar iklim koşullarını yeniden yapılandırdıkları Avrupa Alpleri’nden buz çekirdeği örnekleri çıkardı. Daha sonra, verilerini Avrupa’daki ölüm oranlarıyla ve söz konusu şiddetli yağmurların tarihsel anlatımlarıyla karşılaştırdılar. 1915, 1916 ve 1918 kışlarının özellikle sert olduğunu buldular.

Gazete şöyle devam ediyor: “Burada sunulan veriler, [buz çekirdeklerinde] yakalanan aşırı hava anomalilerinin ve yeniden analiz kayıtlarının Kuzey Atlantik’ten, öncelikle 1915 ve 1919 yılları arasında alışılmadık derecede güçlü soğuk deniz havası akını getirdiğini ve bunun da alışılmadık derecede güçlü yağış olaylarıyla sonuçlandığını ve Avrupa’da toplam ölüm oranını artırdığını göstermektedir.” Bunun üzerine, yazarlar alışılmadık hava koşulları genellikle olduğu gibi Rusya’ya göç yerine yaban ördeğinin kalması neden olabilir. Çalışma yeşil başlı ördeklerin H1N1 kuş gribi için gelişen bir liman olduğunu not ediyor. Sivil yerleşimlerin, askeri kampların etrafında asıldıklarından beri evcil hayvanlarla daha fazla etkileşim kurma şansları oldu ve dışkılarının su kaynaklarına girme şansı daha yüksekti. Sağanak yağmurları hatırlayın, büyük ihtimalle su kirliliği sorununu daha da kötüleştirdiler.

Yazarlar, bu ördek teorisinin oldukça spekülatif olduğu için bir tuz tanesi ile alınması gerektiğini belirtmesine rağmen, yazarların sözleriyle “çevresel, ekolojik, epidemiyolojik ve insan faktörlerinin etkileşiminin” zaten sorunlu olan bu meselenin alevlenmesiyle sonuçlanması hala ilginçtir.

Alıntı ve çeviri : https://interestingengineering.com/wwi-climate-anomaly-may-have-been-behind-the-flu-epidemic

+ There are no comments

Add yours