ÇÖLLEŞME
Küresel ısınma ve iklim değişikliği olgusu o kadar hızlı seyretmeye başladı ki yıllardır süregelen ilkbahar yaz sonbahar kış döngüsünün zaman aralıkları değişti. Neredeyse ara mevsimler kalmadı, birden bire çok sıcak ya da birden bire çok soğuk olmaya, normal olarak mevsimine göre alması gereken yağışı alamayan bölgeler de zamanla çölleşmeye başladı.
Dünya Bitti
Bunun en önemli sebeplerinden biri kontrolsüz nüfus artışı ve doğal kaynakların sınırlı miktarda olması. Bu kısır döngü Dünya coğrafyasını değişmesine yağışlı bölgelerin daha çok kutuplara doğru toplanmasına yol açıyor. Sadece filmlerde gördüğümüz Afrika ve Orta Doğu çölleri böyle giderse yakın gelecekte ülkemizde de görülecek. Ülke olarak kimi bölgelerde fazlasıyla su bulunuyorken kimi bölgelerimiz de sadece yağış aldığı zaman su bulunuyor. Özellikle sulu tarım yapılabilen yerlerde normal sulamak bir tarafa belki de tarım yapılamayacak.
ilginizi çekebilir; DOĞAL ÇEVRE DÜNYA SU GÜNÜ
Tarımsal ürün çeşitliliğini kaybetmek, bir çok iş ve sektör kaybını da beraberinde getirecek. İşin sadece tarımsal değil bir de insani boyutu var. İçme suyu kıtlığı. Nüfus arttıkça, yapılara ihtiyaç duyuluyor, yapılara ihtiyaç arttıkça, yeni yerleşim yerlerine ihtiyaç duyuluyor, yeni yerleşim demek doğal alanların da yok olması demek, doğal alanların özellikle de ağaç olanları yağmur bulutlarının oluşması ve oksijen deposu demek. Biz bu zinciri kıramadığımız sürece her sene yeni yeni kurak alanlar oluşmaya devam edecek ve biz içmek için bile su bulamayacağız.
Sıcaklar Güneyden
Yakın zamanda okuduğum bir teoriye göre çok değil 25-30 yıl sonra Akdeniz bölgesi ve benzer kuşakta Temmuz – Ağustos aylarında güneşe çıkmak mümkün olmayacak, dolayısıyla denize ancak sonraki aylarda girilebilecek. Çölleşmenin Güneyden başlayacağı da düşünülürse pek de anormal gelmedi. Orta kuşak ılıman iklimi kaybetmek üzereyiz ya da kaybettik çoktan da geri sayım devam ediyor.
Günümüzün yöneticileri ve devlet adamları herhangi bir ülke ayırt etmeksizin bu gerçeği bile bile gelecekten hiç endişe etmemeleri ve bu konuda radikal adım atmamaları, onlardan sonra gelecek yöneticilerin de benzer davranmasına sebep olmakta. Günü kurtarmak zamanı çoktan geçmiştir. Doğa, Marmara merkezli musilaj ile yeterince açık bir mesaj vermiştir. ANLAYIN ARTIK.