VİZE

Vize, bir ülkeye giriş veya çıkış yapabilmek için yetkili makamlardan alınması gereken izin belgesi olarak tarif edilebilir. Genellikle pasaporta işlenir ve belirli süreler için verilir. Vize almak için varsa ülkenizde bulunan başkonsoloğuna başvurmanız ve sizden istenen bilgi ve belgeleri iletmeniz gerekir. Aksi halde ne yaparsanız yapın o ülkeye giremezsiniz.

Hangi Vize

Vizelerin bir kaç çeşidi vardır ve en yaygın kullanımı turistik vizesi olsa da iş vizesi, çalışma vizesi ve öğrenci vizesi oldukça kullanılan modellerdir. Vize ülke yönetimlerinin ülkelerine gelecek insanları belli kıstaslara ve polikalara görme seçme eleme kriteridir aslında. Son yılların en büyük problemi olan savaşlar ve mülteciler meselesinin tavan yapması gibi az gelişmiş ülkelerden çok gelişmiş ülkelere yoğun bir gitme talebi mevcut olduğundan ülkeler arasında geçişin serbest bırakılması zaten düşünülemezdi. Aşağıda linkini bulacağınız ülkeler listesinde her ülkenin bize karşı belirlediği kuralları göreceksiniz.

HANGİ ÜLKE NE İSTİYOR

Vize işlemlerinin standart gereklilikleri dışında pasaport türlerine göre bazı muafiyetler de söz konusu. Halk arasında “yeşil pasaport” olarak bilinen hususi pasaport belli bir süre devlet memurlarına özel bir hak veriyor. Yeşil pasaporta sahip olanlar bir çok ülkeye vizesiz seyahat edebiliyor ama siyasi gelişmeler ve Dünya’da yaşanan kutuplaşma bu şekilde devam ederse özellikle Schengen bölgesi dediğimiz Avrupa Birliği ülkelerinde büyük bir nimet iken bunu elimizden kaçırabiliriz. Son zamanlarda yaşananlar ile normal umumi pasaporta sahip kişilere pek çok ülke vize vermiyor. Başta ABD, İngiltere, Kanada ve Avusturalya gibi ülkelere tüm pasaport sahiplerine vize zorunluğunu zaten uyguluyor. 

MÜLTECİ

Yurtdışına gitmek eski Türkiye için oldukça zahmetli ve pahalı bir süreç idi. Neredeyse sadece zengin kesim ülke dışına çıkabiliyordu. Ülke nüfusunun büyümesine paralel olarak devlet personel sayısının da büyümesi ile birlikte Yeşil pasaporta sahip insan sayısı da haliyle arttı. Ama asıl şaşırtıcı olan son bir iki yılda ülkedeki pahalılık o kadar keskin bir yükselişe geçti ki artık yakın az gelişmiş Avrupa ülkeleri konaklama ve hizmet sektöründe Türkiye’den daha ucuz hale geldi. Artık açlık sınırı değil sürünme sınırında yaşayan emeklileri saymasam bile asgari ücretlilerin şehir değiştirmesi bile zor iken yurtdışına gidebilecek insan sayısı daha çok Yeşil Pasaport sahiplerine kaldı.

Turizm pek çok ülke için önemli bir gelir kaynağı adeta bacasız fabrika gibidir. Bu politika ile Türkiye Cumhuriyeti muhtemelen Dünya üzerindeki en kolay seyahat edilebilecek destinasyondur. Bir ülkenin pasaportu ne kadar çok ülkeye vizesiz girebiliyorsa o kadar değerli, ne kadar çok ülkeden vize isteniyorsa o kadar değersizdir. Dünya’nın en güzel ülkelerinden birisi olan vatan topraklarımıza girmek o kadar kolay olmamalı, karşılıklı angajman kurallarına göre davranılmalıdır.

GOOGLE

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir