PARİS 2024 OLİMPİYATLARI

Olimpiyat geleneği taa Zeus’a kadar gidiyormuş. Ama her ne sebeple olursa olsun bu insanoğlunun fiziksel yarışması, en hızlısı, en yükseğe, en uzağa, en kuvvetlisi en çevik olanı gibi pek çok aktivitede meydan okumasıdır. Dünya insanlığının gelmiş geçmiş en ortak yapabildiği ve eski bir gelenek olması sebebiyle çok değer ve sonsuza kadar sürmesi gereken bir olay. Paris 2024 Olimpiyatları başladı ama nasıl.

Şimdiye kadar özellikle ülkelerin tanıtımı ve spor yatırımları için çok önceden belirlendiğinden uzun bir hazırlık sürecine sahipler. Dün resmi olarak açılışı yapılan Paris Olimpiyatları sportif olarak  olmasa da sosyal bir vaka olarak tarihteki yerini aldı. Şimdiye kadar açılış gösterilerinin hep olimpiyat stadlarında yapıldıklarına şahit olmuştuk ama sırf farklılık ve Paris şehrini göstermek uğruna Sen nehrinde organize edilen geçit ve olimpiyat ateşi yakma töreni benim gördüğüm en kötü organizasyon olarak tarihe geçti. Toplamda birbirinden farklı irili ufaklı nehir teknelerine sıkıştırılan ülke sporcuları için yeterli tanıtım ve şenlik ortamı yaratılammıştı. Fransa ve Avrupa tarihi özellikle kadın heykelleri ve barış vurguları ile iyi gibi görünse de çok renklilik ve çeşitlilik meselesi çok abartılmış ve sadece onlar varmış gibi olması can sıkıcıydı. Üstelik anlatılanlara bakılırsa çok fazla subminal mesaj verilme kaygısı da kabak tadı vermekten başka bir şeye yaramadı.

Konu Spor Değil Miydi?

Bu organizasyon tamamen sportif amaçlarla yapılan eski bir gelenek ise açılışlarda da bu konunun dışına çıkılıp mesaj verilmek istenmesi tıpkı Eurovizyon Şarkı Yarışmasında olanlara benzemiş. Kişilerin yaptığı tercihleri diğer insanların gözüne sokmak kendine bir şeyler ispatlamak dertleri diğer hiç bir insanın umrunda olmamalı. Herkes sorunlarını bu açılışlarda göstermeye kalksa nasıl bir şenlik çıkar ortaya bir düşünsenize. Dünyanın iklim, nufüs, açlık, ekonomi ve nihayet 3. şavaşın başlaması gibi baba sorunları varken sen pembe kıyafetini git istediğin yerde giy ne yaparsan yap bunu bize ispat etmek zorunda değilsin. 

SPOR OLİMPİYATI

Paris 2024 Olimpiyatları başladı başlamasına da Dünya’nın pek çok yerinde hayatta kalmak, geleceğe umutla bakmak, ekmek su bulmak gibi kaygılar yaşanıyorken olimpiat ruhu ile bir yandan da insani meydan okumalarımıza ve yaşam standarlarımıza devam etmemiz de gerekiyor. Ancak unutulmamalı ki Olimpiyat geleneği sadece 1. ve 2. Dünya savaşları sırasında yapılamamış. Umarım ki bundan sonra yapılacak oyunlar planlandığı gibi yapılabilir. Biz bunlara takılırken Nasa’nın bir açıklaması gözlerden kaçmış olabilir. Nasa; Mars gezegeninde milyonlarca yıl öncesinde var olmuş bir canlı türünün izlerini keşfettiklerini açıkladı. Buyrun bakalım herkes şapkasını önüne koysun, ne olduğumuzu ve ne olacağımızı bir düşünsün.

3. DÜNYA SAVAŞI

GOOGLE

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir