EURO 2024 SON 2

Yaklaşık 3 hafta önce başlayan Euro 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası İSPANYA – İNGİLTERE finali ile sona erecek. Son iki takım hakkında turnuvayı takip eden kime sorarsanız sorun futbolu göze hoş gelen İspanya’nın favori olduğunu, futbol oyun olarak adil olacaksa bunu hak eden takımın İspanya olacağını söyleyecektir. Ama öte yandan futbol topunun yuvarlak olduğu gerçeğini de bir kenara koymak lazım. Bu turnuvada İngiltere oyun olarak taraftarların maç içerisinde zaman zaman ıslıkladığı ama son dakikalarda bulduğu goller ile finale kadar yükselen bir takım olarak kendinden bahsettirdi.

Futbol böyle bir oyun işte. Topun hem yuvarlak hem de canı olduğu, canı istemeyince gol olmadığı, atamayana atarlar kuralına kaç kere şahit olunduğu, her şeye rağmen milyonların izlemekten vaz geçmediği bir spor. Geçen yıllar içerisinde özellikle oyunculardaki fiziksel değişim, sahaların daha iyi zeminlere sahip olunması, futbol topunun kalitesinin de artması ile oyunun taktiği, hızı, biçimi, oyuncuların yetenekleri ve izlediğimiz futbolu da değiştirmiştir.

EURO 2024 SON 4

Bir kere futbol daha sert oynanmaya başlamıştır. Özellikle savunma oyuncuları enine ve boyuna fizik olarak daha iri, daha acımasız görev adamları olarak görev olmuşlardır. Hatta oyunun kontratak yönü o kadar gelişmiştir ki orta sahadaki savunma yönlü oyuncuların da çok hızlı sert ve gerekirse faul ile oyunu durdurmaları beklenir. Bu faul meselesi özellikle yıldız oyuncular üzerine o kadar şiddetli olmaya başlamıştır ki FIFA bu konuda kural bile getirip yıldız oyuncuların bundan korunması gerektiği kararını aldık zorunda olmuştur. Bu değişimi yaşayan en önemli ülkeler başta İngiltere olmak üzere elbette Avrupa ülkeleridir. İngiltere futbolunun oyun sertliği, oyun hızı ve oyun kalitesini anlamak için bu ligi ve bizim ligimizi aynı anda takip etmeniz yeterlidir. Ancak bunun sonunda biz ne izliyoruz bunlar futbolcu mu hatta bunlar hakem mi diye kendi kendinize soru sorarken bulabilirsiniz.

TRANSFER

Genel olarak enerji ve oyuncu kalitesi farkı o kadar açıktır ki Türkiye ve daha alt ligler yaşı 34 35 olmuş oyuncuların engelli ikramiyesi olarak görülmektedir. Çünkü bizim ülkemizde oyuncular vergi vermez, bizim ülkemizde oyun koşarak oynanmaz, bizim ülkemizde hakem yoktur, bizim ülkemizde oyun kuralları sezon içersinde bile değişir. Bu futbol ikliminde yaşına göre maç içerisinde bir kaç kez oyunda görünmeniz bile çoğu kez yeterli olur. En önemli şart taraftarı karşına almamaktır. Zaten siz Avrupa’nın üst düzey bir liginde oynamış iseniz Türkiye’de her halükarda oynarsınız. Üzücü ama yadsınamaz gerçek budur.

http://www.google.com

Yarın akşam final maçını izleyip nasıl bir sonuç çıkacağını merak edeceğiz. Umarım futbol oynayan kazanır. Oynayıp ta atamayan sonunda atar. Oyun istikrarı yakalamış ülkeler sürekli üst sıralarda kalırken bizim gibi ülkeler de ara sıra şanslı olabiliyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir