BÖBREK TAŞI
Biz insanların yaşadıkları sağlık sorunları her bünyenin kendine has organizması, yaşadıkları, yedikleri, içtikleri ve hissetikleriyle doğrudan bağlantılı. Nasıl çeşit çeşit insan varsa o kadar da çeşit çeşit hastalık var. Böbrek taşı idrardaki minerallerin kristalleşmesi sonucu oluşuyor, bu kristallerin birleşmeden önce henüz kum tanesi kadar iken birleşmeye fırsat bulamadan dışarı atılmasını bazen hissetmez bazen de çok ciddi hissedersiniz. İdrar yolu küçük bir kanal ve bu kanalın boyutlarına sığmayan bu oluşumlar giderken sürtünerek gittiğinde bunu size öyle bir aksettirir ki kıvranmaktan başka yapacak bir şey yoktur. Bunu hissettiğinizde çok sağlam bir ağrı kesiciye ihtiyaç duyarsınız. Kesti kesti kesmedi tek çare damardan alınacak bir morfin benzeri güçlü bir uyuşuturucu (tıbbi manada ve hastanede tabii ki).
Benim yaşadığım ve acile gittiğim şimdiye kadar üç kere oldu. İlk iki seferinde serum şeklinde tıbbi olarak ne olduğunu bilemediğim mucize bir ilaç bir kaç dakika içerisinde etkisini gösterip ağrıyı kesmeye başlıyor ike son seferinde ilk aldığım serumun böyle bir etkisi çok az oldu ve ikinci farklı bir serum ile ancak rahatlayabildim. Börek taşı ya da kumu o bölgede öyle bir sızı yapıyor ki tarif edilmesi çok zor. Bir taraftan yanma, sızlatan bir ağrı, karın bölgesine burulma ve nefes alıp verirken de ağrının etkileşime geçmesi. Ama bütün bunlardan başka en ilginç olan bu sancı size herhangi bir duruş yapma hakkı vermiyor, yatılmıyor, oturulmuyor, ayakta durulmuyor. Yapılabilecek tek şey volta atmak sanki, titreşim ve hafif zıplama bu çıkışı hızlandırır mı bilmiyorum ama benim yaşadığım en sıkıntılı sağlık sorunu bu oldu.
Bir de Vertigo var. Ama bu hastalık böbrek taşı düşürmenin yanında çok masum kalır. Kulak kristalleri dengemizi bulmamızı sağlayan şeyler ve onlar yerlerinden oynadığında Dünya etrafınızda dönmeye başlıyor. O kadar hızlı dönüyor ki mideniz bunu kaldırmıyor ve istifrar ediyorsunuz. Vertigo ağrısız ama gözünüz açık duramaz ayakta hiç duramazsınız ve hareket etme şansıznız neredeyse olmaz.
Böbrek taşına dönersek ben ultrasonlarda ciddi olarak taş denilebilecek bir oluşum olmamasına rağmen bu kadar sancı yaşıyorsam, mercimek tanesi kadar taşın çıkmaya çalışmasında neler yapabileceğini tahmin bile edemiyorum. Bir de bazı böbrek taşları çıkamayacak kadar büyük ve kırılmaya ihtiyacı varsa önce şok dalgaları ile kırılmaya çalışılıyor ama başta söylediğim gibi onlar da çeşit çeşit kimi kırılmıyor dirençli kimi açık ameliyat gerektiriyor ama böbrek organı biraz kalıtsal biraz kendine has ve atılması gereken sıvıların süzgeçliği yaptığından onun işi de bu.
Böbrekler Ne Yapar
Atık Ürünlerin Filtrelenmesi: Böbrekler, kanı süzerek atık ürünleri ve fazla suyu idrar olarak vücuttan atar. Bu süreç, vücuttaki toksinlerin ve metabolik artıkların temizlenmesine yardımcı olur.
Sıvı Denge ve Elektrolit Kontrolü: Böbrekler, vücuttaki sıvı dengesini ve elektrolit (sodyum, potasyum, kalsiyum vb.) seviyelerini düzenler. Bu, vücuttaki su miktarını kontrol etmek ve hücrelerin doğru çalışması için gereken elektrolit dengesini sağlamak için önemlidir.
Kan Basıncının Düzenlenmesi: Böbrekler, kan basıncını kontrol eden renin gibi hormonları salgılar. Bu, kan basıncını normal seviyelerde tutmak için önemlidir.
Kırmızı Kan Hücrelerinin Üretimi: Böbrekler, kemik iliği ile birlikte kırmızı kan hücrelerinin üretiminde rol oynar. Eritropoietin adı verilen bir hormon salgılarlar, bu da kemik iliğinde kırmızı kan hücrelerinin üretilmesini uyarır.
Asit-Baz Dengeyi Düzenleme: Böbrekler, vücuttaki asit-baz dengesini korur. Asit ve baz dengesi, hücrelerin ve organların doğru şekilde çalışması için kritiktir.
Böbreklerin bu işlevleri, vücudun sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan hayati öneme sahiptir. Tıpkı diğer organların da önemli olduğu gibi keşke hepsi sorunsuz çalışsa ama biz bilerek veya bilmeyerek kendimiz ediyor kendimiz buluyoruz.