REÇETE

3 min read

Reçete denince hepimizin aklına gelen genellikle doktor veya sağlık uzmanları tarafından hastalar için belirli ilaçları almak veya tedavi süreçlerini takip etmek amacıyla verilen resmi bir belgedir. Bu belgede, hangi ilacın, hangi dozda ve ne sıklıkta kullanılacağı gibi bilgiler yer alır. Reçeteler genellikle eczanelerde ilaç satın almak için kullanılır.

Bir doktor reçete yazarken hastalığın tedavisine gereken miktarda mı ilaç yazıyor emin değilim. Çünkü her ilacın kutusu ayrı doz ve ayrı miktarlarda ve hepsini doktor biliyor mu bilmiyorum. Şu ilaç firmalaraının reprezentları meselesi de ayrıca irdelenmesi gereken bir şey. İlaç piyasası kendi ilaçlarının reçetelere daha çok yazılabilmesini sağlamak için ilaçlarının iyiliğinden çok doktoru etkilemeye çalışıyor. 

KOLESTEROL

Öte yandan ilacı kullanan insanların büyük bir kısmı gerçekte ne kadar kullanacağını da bilmiyor. Bir çoğumuz kendimizi biraz iyi hissettik mi hemen ilacı kesiyoruz. Geri kalanını buzdolabına zula ediyoruz. Benzer bir rahatsızlık durumunda aynı ilacı tekrar kullanmaya meyilliyiz. Bununla kalsak iyi konu komşu ya da arkadaşlara da bu ilaçları tavsiye eder gerekirse kendimizdekileri veririz. Kendi minik eczanesi olmayan ev yoktur.

Bir kere ilaçların artık tane ile satılması şart. Kullanılmayan bu fazlalık ilaçlardan yaşanan kayıp neredeyse kullanılanlar kadar bile olabilir. Bu israf neden önlenmiyor? İlaç şirketleri bu durumun sürmesini mi ister? Yoksa onların lobisi mi bunun sebebi bilmiyorum. Yabancı dizi veya filmlerden gördüğümüz kadarı ile bir reçetedeki ilaçların hazırlanması tanelerine göre kutulanması filan gerekiyor. Onlarda bizden zengin değil galiba.

Acı Mı Tatlı Mı

İlaç sektörü ücret politikası yüzünden hepimize acı bir reçete çıkarıyor zaten. Devletin sağlık sigortası ve sağlık yönetimi hiç olmadığı kadar kötü durumda. Devlet hastanelerinde bazı çekim vs.  için bir yılı geçen randevular veriliyor. Türk hekim sayısı ciddi bir değişim geçiriyor. Farkında mıyız bilmiyorum ama son 25 yıldır toplumsal olarak çok ciddi değişimler geçiriyoruz. Bütün bu yaşananların da bir reçetesi olacak elbet.

Bu reçete doktorların yazdığı gibi önümüze çıkan ilk eczaneden alınıp hemen işimizi gören basitlikte olmayacak ama önemli olan tedavisi olan geçici bir hastalık olması, önemli olan bu.

GOOGLE

+ There are no comments

Add yours