EMEKLİ
“Emekli olmak, bir kişinin çalışma hayatını sonlandırarak emeklilik aylığı almaya hak kazandığı durumu ifade eder. Genellikle belirli bir yaşa gelmiş olmak, belirli bir süre boyunca çalışmış olmak veya bir sağlık sorunu nedeniyle işten ayrılmak gibi sebeplerle emeklilik durumu ortaya çıkar. Emeklilik, kişinin çalışma hayatından dinlenme ve gelir sağlama aşamasına geçtiği bir dönemdir.” Yapay zekaya emekli olmak ne demek diye sorunca aynen böyle yazdı. Dünya genelinde böyle olabilir mi hakikaten? Gerçi Avrupa ülkelerinin işsizlik maaşı alanları bile gelip bizim ülkemizde rahat rahat yaşayabiliyorlar.
Oldum olası şunu hiç anlamış değilim; emekli olunca maaş neden düşer? Çalışmadıklarından dolayı ise ortada bir gariplik var demektir çünkü bir çok çalışan zaten geçim zorluğu içerisinde. Çalışırken yaşamaya yetecek kadar kazanamayan emekli olunca nasıl yaşasın. Üstelik emeklilik maaşı için devlet peşin peşin çalışan maaşından kesiyor ve yıllarca o parayı kullanıyorken.
Adı Üstünde İkramiye
Eskiden emekli ikramiyesi ile iyi kötü bir ev alınabiliyormuş ya da en azından yatırım veya gelir getirebilecek bir değerde toplu para elinize geçiyorken şimdilerde kırpıla kırpıla neredeyse onu bile iç edecekler. Haydi diyelim ki geçmiş geçmişte kaldı günümüzü konuşalım, ortada üç tane resmi geçim kriteri var bu ülkede
1. Yoksulluk Sınırı; Bir bireyin veya bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli olan asgari gelir düzeyini ifade eder. Yoksulluk sınırı, genellikle temel yaşamsal ihtiyaçları kapsayan, gıda, barınma, sağlık, eğitim gibi harcamaları içerir. Bu sınır, ülke ve bölgeye göre değişiklik gösterir ve genellikle gelir dağılımı, yaşam maliyetleri ve ekonomik koşullar gibi faktörlere bağlı olarak belirlenir.
2. Açlık Sınırı; Bir bireyin veya ailenin temel beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için gereken asgari gelir düzeyini ifade eder. Açlık sınırı, temel gıda harcamalarını içerir ve genellikle bir kişinin yeterli ve dengeli bir beslenme için ne kadar harcama yapması gerektiğini gösterir. Bu sınır, ülke ve bölgeye göre değişiklik gösterir ve genellikle beslenme uzmanlarının ve sağlık otoritelerinin belirlediği temel beslenme standartlarına dayanır.
3. Asgari Ücret; Bir ülkede belirli bir süre için çalışan bir işçiye ödenmesi gereken en düşük ücret miktarını ifade eder. Bu ücret, genellikle devlet veya iş verenlerle yapılan anlaşmalarla belirlenir ve işçilere, çalışma koşulları ve ekonomik faktörlere bağlı olarak belirli aralıklarla güncellenir. Asgari ücret, işçilerin temel yaşam masraflarını karşılamak için bir alt sınırı temsil eder. Her ülkenin kendi içinde asgari ücret politikaları ve belirleme süreçleri bulunmaktadır, bu nedenle miktar ve güncelleme periyotları ülkeden ülkeye değişebilir. Asgari ücret, işçilerin adil bir ücret almasını sağlamak ve temel yaşam standartlarını sürdürebilmelerini amaçlar.
Rakamlar ile yazmak daha açıklayıcı olacaktır elbette ama bu sıralamaya göre asgari ücret bırakın yoksul sayılmayı, açlık sınırı ile yarışıyor, kimi zaman altında kimi zaman aynı ama ondan daha fenası en düşük emekli maaşı bu ikisinin de altında. Bir de bu sınırların hesaplanma yöntemlerine de bakmak lazım ama öyle ya da böyle bu işte bir terslik var. İnsanlar emekli olmaya korkuyor artık.
Tamam yaş kemale erince insan doğası gereği tüm vucüt organları yaşlanıyor ve hafzamızı da kaybediyoruz ama emekli olan tüm insanların kendilerine yapılan bu akıl dışı ücret politikasına karşı sandık başına gidince unutuyorlarsa olanı biteni, hiç gitmesinler daha iyi. Bu arada son bir not 2024 yılının ilk siyasi partisinin adı EMEKLİLER PARTİSİ, tüm emekliler ailesi ile birlikte bu partiye oy verse ciddi bir güç olurlar ama tabi unutmazlar ise!