ASANSÖR

4 min read

Asansör, binalarda dikey yönde hareket ederek insanları veya yükleri bir kattan diğerine taşımak için kullanılan mekanik bir sistemdir. Bu, genellikle bir asansör kabini ve bu kabini yukarı ve aşağı hareket ettiren bir makine odası içerir. Asansörler, binaların farklı katları arasında hızlı ve etkili bir şekilde ulaşım sağlamak amacıyla kullanılır.

Asansörler de tıpkı yaşamın evrilmesi gibi geliştiler büyüdüler daha kullanışlı hale geldiler ve özellikle engelli bireyler için birer ihtiyaç oldular. Asansörlerin farklı kullanım ihtiyaçlarına ve mekanik özelliklere göre çeşitlerinden bazılarını saymak gerekirse;

Asansör Çeşitleri

Yolcu Asansörleri: İnsan taşımak amacıyla kullanılır ve genellikle binalarda bulunur.

Yük Asansörleri: Ağır yükleri taşımak için tasarlanmıştır, genellikle endüstriyel veya ticari alanlarda kullanılır.

Ev Asansörleri: Özellikle konutlarda kullanılan, genellikle daha küçük ve estetik olarak ev içine uygun olan asansörlerdir.

Hidrolik Asansörler: Sıvı basıncı kullanarak çalışan bu asansörler genellikle daha düşük katlı binalarda tercih edilir.

Makaralı Asansörler: Halatlar ve makaralar kullanarak hareket eden bu tip asansörler, genellikle yüksek binalarda tercih edilir.

Panoramik Asansörler: Cam duvarlara sahip olan bu asansörler, kullanıcılara manzara keyfi sunmak amacıyla tasarlanmıştır.

Sedye Asansörleri: Hastanelerde veya sağlık kuruluşlarında kullanılan, hasta sedyelerini taşımak için özel olarak tasarlanmış asansörlerdir.

Monşarj asansörleri: Sadece belirli bir amaca yönelik genellikle küçük ve istenilen katlar arasında kullanılırlar. Bir restorandaki yemek asasörü gibi.

HAZIR BETON

Son zamanlarda sık sık asansör kazalarından haberler alıyoruz ve bunların bir çoğu da öğrenci yurtlarından. Asanörler aslında otomobiller gibi mekanik cihazlar ve sürekli bakıma ihtiyaçları var. Her belediye sınırları içerisinde bulunan tüm asansörlerin periyodik muayeneleri için mal sahiplerini lisanslı firmalar ile anlaşma zorunluluğu getiriyorlar, bu olmaz ise asansörün mühürlenmesi gerekiyor. Periyodik muayene sonucu çıkan eksikliklere göre de gerekirse mühürleme yapılabiliyor. İşte bu noktada sırf kamu hizmeti diye mühüleme yapılmaz ise ya da periyodik muayene yapılmaz ise ölümcül kazalar kaçınılmaz oluyor. Oysa Asansör güvenliği, kullanıcıların güvenli bir şekilde asansörleri kullanabilmesi ve olası risklerin en aza indirilmesi için tasarlanan bir dizi önleme ve yönetim sistemini içerir. Şöyleki;

Emniyet Sistemleri

Periyodik Bakım ve Kontroller: Asansörlerin düzenli bakımı ve periyodik kontrolleri, donanımın doğru çalışmasını sağlamak ve potansiyel sorunları önlemek için önemlidir.

Acil Durum Düğmeleri ve Aydınlatma: Asansörlerde acil durum düğmeleri bulunmalı ve acil bir durumda kullanıcıların kolayca erişebileceği şekilde aydınlatılmalıdır.

Aşırı Hız ve Yükseklik Kontrolü: Asansörlerin aşırı hızını ve belirli bir yüksekliği aşmasını önleyen güvenlik sistemleri bulunmalıdır.

Kabin İçi Güvenlik Özellikleri: Asansör kabinlerinde güvenlik kapıları, aşırı sıcaklık sensörleri gibi iç güvenlik özellikleri bulunmalıdır.

Yangın ve Elektrik Kesintisi Güvenliği: Asansörler, yangın anında güvenli bir şekilde durmalı ve acil durumlar için enerji kesintilerine karşı önlemler alınmalıdır.

Otomatik Kapı Güvenliği: Asansör kapıları, kullanıcılara zarar vermemek için sensörler ve güvenlik mekanizmaları ile donatılmalıdır.

İnsan Kaçış Yolları: Acil durumda insanların asansörden güvenli bir şekilde çıkabilmeleri için uygun kaçış yolları sağlanmalıdır.

Standartlara Uygunluk: Asansörler, ulusal ve uluslararası güvenlik standartlarına uygun olarak tasarlanmalı, üretilmeli ve bakımı yapılmalıdır.

    Siz aracınızın periyodik muayenesini yapmaz iseniz nasıl trafiğe çıkamaz iseniz asansörün de aynı hassasiyet ve titizlikle muayenesi ve bakımı yapılmış olmalıdır. Artık asansör bir lüks değil ihtiyaçtır. Hem yüksek binalar hem de engelliler hem de hepimiz için en mükemmelini, kaza riski sıfır olanını tüm yapılara uygulamalıyız. Elektrik kesintilerinde, aşırı yüklemede veya diğer mekanik hatalarda can güvenliğini sağlayacak sistemler tüm asansörlerde de aranmalıdır çünkü hayat bunu gerektirir.

    GOOGLE

    + There are no comments

    Add yours