TELEGRAM

3 min read

Birileri kendisine bir aplikasyon yapmış ve adını da telgraf koymuş. Telegram İngilizce telgraf demek ve günümüzün modern telgraf uygulaması olarak da tarif edilebilir çünkü en nihayetinde haberleşme üzerine akıllı telefonlarda kullanılan bir uygulama. Popülerliği her ülkede farklı farklı olsa da iletişim konusunda muadili ve en büyük rakibi “whatsapp” dan çok çok ileride. En büyük farkı telefon rehberinizde olmayan kişilere de ulaşabiliyor olmanız hatta konumunuza yakın diğer telegram kullanıcılarına bile ulaşabilirsiniz. Ama bana göre en güzel özelliği “kanal” denilen bilgilendirme servisi veya kapalı gurup açabilmeniz.

Tüm Dünyada

Bu yazı ile biraz telegram güzellemesi yapıyor olacağımı baştan kabul ediyorum çünkü ülkemizde yeterince öne çıkamadı. 6 Eylül 2013 tarihinde yayımlanmış ve an itibariyle 1 milyardan fazla indirilmiş Android telefonlara, bir o kadar da diğer platformlarda olduğunu varsayarsak Dünya nüfusunun %20 sine ulaşabildiğini görüyoruz. “WatsApp” ise sadece Android üzerinden bile 5 milyardan fazla indirildiğini ki diğer platformları da ekleyince Dünya nüfusunun üzerinde bir indirme sayısına ulaşıyoruz. Tabi iki bu indirilme sayılarında telefon değişikliklerinin de hesaba katılması gerekiyor.

WHATSAPPTELEGRAMSIGNALBIPSMS

Neden telegram; bir kere bir hesabınızı tablete veya bilgisayara bir kere eklemeniz yeterli, her cihaz için ayrı bir telefon numarası gerekmiyor. Telefon görüşmesi yapabiliyorsunuz ve bu görüşmede gecikme yaşanmıyor, gizlilik konusunda daha güvenilir buluyorum ama tabi ki garanti verebilecek bilgim yok, yazışmalarınızda isterseniz kendi kendisini silme seçeneğini kullanabilirsiniz, böylelikle kayıt altına alınmaz ve saklayarak büyük yer kayıpları da yaşamazsınız. Kendinize bir kanal açabiliyorsunuz rehberinizden kişi ekleyebilirsiniz ama en can alıcı özelliği diğer kullanıcılar rehberinizde olmasa bile kanalınıza dahil olabiliyor ve kendi ağınızı kurabiliyorsunuz. Bu kanalın yönetimi tamamen sizde, ister yoruma açabilir ister sessiz bırakabilir istediğiniz gibi yönetebilirsiniz.

Bot

Kanal özelliği ile ciddi bir sosyal ağ oluşturma potansiyeliniz var. Sınırları tamamen sizin elinizde içerik sizin elinizde ve bu iletişimin içerisinde her türlü paylaşım da mümkün. Mesela müzik telefonunuzda bulunan bir müziği dilediğiniz kişiye aktarabiliyorsunuz. Emoji ve avatar denilen sanal elemanlar hem çeşitli hem daha güzel. Üzerine “bot” denilen bir takım küçük programcıklar da eklenince sadece yazışma yapmanın ötesinde bir uygulama olduğunu göreceksiniz.

İlgi alanlarına, bilgi ihtiyacına, eğlenmeye, sosyal olmaya ve benzeri tüm ihtiyaçlara hizmet edebilecek “source” “1’ncicaps” “son dakika” “yeşil gazete” “sosyal lig” “interesting engineering” gibi örnekleri olan kanalları ile telegram uygulamasını mutlaka edinmeli en azından denemelisiniz.

telegram

+ There are no comments

Add yours