MÜHENDİS

3 min read

Ben bir mühendislik bölümü okudum ve bu bölümü bitirdiğime dair mezuniyet belgesi yani diploma almaya hak kazandım. Mühendis ve mühendislik hakkında en geniş tarif; insanların her türlü ihtiyacını karşılamaya dayalı çeşitli yapılar yol, köprü, bina, peyzaj, çevre, şehircilik ve imar dışı alanların ilkeleri, bayındırlık, tarım, beslenme, gıda, fizik, kimya, biyoloji, elektrik, elektronik, uçak, gemi, otomobil, motor, iş makineleri gibi teknik ve sosyal alanlarda uzmanlaşmış, belli bir eğitim görmüş kişi.

mühendis

EĞİTİLMEK MESELESİ

Bir diğer tarif ile mühendis, bilim insanlarının ürettiği teorik bilgiyi tekniker ve teknisyenlerin uygulayabileceği pratik bilgiye dönüştüren kişidir. Arthur Mellen Wellington’a göre mühendislik, “Beceriksiz birinin iki dolara kötü yaptığı bir şeyi bir dolara iyi yapma sanatıdır.” Aslında mühendisin kafasında her zaman ekonomi vardır. Bu ekonomi doğrudan para kazanma değil en iyisi en hesaplı yapma hedefidir.

mühendis

Sonuç Odaklı

Bu konuda en beğendiğim mühendis hikayesi şudur; Bir bilim insanı ile bir mühendise şu soruyu sormuşlar, ” 100 metre mesafede bekleyen bir kadını öpebilmek için her seferinde mesafenin yarısı kadar yol alma hakkı verilirse o kadını öpebilir misin? ” diye sormuşlar. Bilim insanı düşünmüş taşınmış ve asla öpemem çünkü sonsuza kadar o mesafe bitmez diye düşünmüş. Ama mühendis şöyle cevap vermiş mesafeyi belki sıfırlayamam ama öpecek kadar yaklaşırım.

GELECEK İÇİN EĞİTİM

İşte mühendislik eğitiminde size başından sonuna kadar bu yaklaşım anlatılmaya çalışılır. Problemi çözen formülü uygulamak ve matematik sonucu almaktan daha çok problem çözmenin yolunu bulmaktır mühendislik. Sadece okulda verilen bilgiler mühendis olmaya yetmez, en azından benim benim branşımda öyle idi ama pek çoğunun öyle olduğunu tahmin ediyorum. Gerçek hayatta karşılaşılan uygulama pratikleri size bambaşka bir veriler sağlar, saha deneyimi olmayanın her zaman bir tarafı eksik demektir.

mühendis

Olabilir Mi?

Bir meslek hastalığı sayılabilecek ölçüde hemen hemen her şeyin maliyet fayda analizini ve risk faktörlerini bulmaya çalışmak bir süre sonra insan ilişkilerinde de sadece beyni kullanıp kalp kısmını ihmal etmeye bile yol açmış olabilir. Bu çok iddialı bir tez olsa da çevrenizde bunun örneklerini görüyor olabilirsiniz.

İnsan, başka bir benzer canlı ile karşılaşıncaya kadar bilinen en karmaşık yapıya sahip bir varlıktır. Yaratılışı gereği genleri, biyolojisi, ailesi ve yetiştiği çevre ile beraber sürekli öğrenim ve gelişim içerisindedir. Sadece mühendislerin değil tüm insanların bu gelişime ve büyümeye açık olması, yaşanılan zamana göre değerlerin de değişime uğradığını kabullenip maliyet fayda hesabını ona göre yapmaları tüm insanlık için kaçınılmaz gerekliliktir.

vikipedi

mühendis

+ There are no comments

Add yours