BASIN BAYRAMI

Basının üzerindeki sansür kaldırıldığı için 24 Temmuz 1908 de Basın Bayramı ilan edilmiş. Ama bugün gelinen noktayı bayram olarak kutlayacak bir sebep neredeyse kalmamış. Ortada özgür ve bağımsız bir basın kalmadı denilebilir. Özgürce yazmak isteyen ve baskılara boyun eğmeyenler sosyal medya üzerinden şahsi olarak haber yapıp yaşamaya çalışıyorlar.

4. Güç

Demokratik düzenin bilinen yasama, yürütme ve yargı bağımsızlığından sonra dördüncü önemli faktörü özgür basındır. Ülkemizdeki demokrasi az önce saydığım esasların hepsinde geriye gitmiş, çok sesli, katılımcı, üretken ve akılcı olmak rafa kalkmıştır. Günümüz hayat şartları, yönetimlerin yenilikçi ve yaratıcı olmalarını gerektiriyor. Bunu sağlamanın birinci kuralı herkesi dinlemektir çünkü atalarımızın söylediği gibi “akıl akıldan üstündür”, “akıl yaşta değil baştadır”.

ÖZGÜR BASIN

Haber Cepte

Basının işi sadece haber yapmak olmamalı, yeni fikirlere, yaratıcı, akılcı düşüncelere açık olmalı ve yayın organlarında yer vermelidirler. Gazetecilik eskiden; gün boyu haber peşinde koştuktan sonra onu baskıya yetiştirmek telaşı içinde sürekli zamanda karşı bir yarış halindeydi. Şimdi ise saniyeler içerisinde haber yakalamak, klavye kullanmadan yazmak ve iletmek jet hızında.

Saha çalışanı, ulaştırması, muhabiri, editörü, baskısı, yayını ve yazamadığım tüm unsurları ile emek verilen medya sektörünün günümüzdeki en önemli sorunu tarafsızlık ilkesi. Nasıl ki ülkede yaşayan insanların hepsi aynı fikre sahip değilse yapılan haber ve yorumların da herkese hitap edecek nitelikte olması beklenir. Kamu kurumu dışında özel kuruluşlar tarafından yapılan habercilik ve medya işlerinde maliyetlerin karşılanabilmesi sadece reklam gelirlerine bakıyor.

LOZAN

Çok yönlü, tarafsız ve şeffaf habercilik yapabilmek için bu sektörün ekonomik sorunlar yaşamaması, cebi ile kalemi arasında seçim yapmak durumuna gelmemesi en önemli öncelik olmalı. Aksi durumda holdinglere ve kişilere ait birer ticarethane olmaktan öteye gidemez ve kutlanacak bir Basın Bayramı da kalmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir