EUROVISION 🎶

3 min read

“Seninle bir dakika” diyerek başlayıp çook uzun bir süre bırakın kazanmayı sadece puan alabileceğimizi umutla ve heyecanla beklediğimiz bir müzik yarışmasıydı Eurovision. Kimler kimler katıldı da yine hep aynı hüsran ile döndük geriye.

ilginizi çekebilir;  RİSK SAYISI

Bu yarışmaya katılmak için önce bir Türkiye seçmeleri yapılıyordu onun için de ayrı bir heyecanını yaşıyorduk. Katıldığımız birçok yarışmadan son beş sırada kalıp döndüğümüz için her seferinde, biz nerede yanlış yapıyoruz? neden olmuyor? şeklinde sorular soruyor, beste mi kötü? icra eden mi kötü? bir türlü karar veremiyorduk.

şarkı

Kimler Katılmadı Ki

Bazı yıllar yerli ve milli enstrümanlar ekledik, halk türküsü esintisi verdik, olmadı. Bazı yıllar çok ünlü sanatçılar gönderdik, Eurovision Şarkı Yarışmasına NilüferAjda PekkanNecomaNgaMFÖSeyyal TanerSibel TüzünKenan DoğuluKayahanMor ve ÖtesiHadise ve Yüksek Sadakat gibi sanatçılar temsil ederken Semiha YankıAyşegül AldinçCandan ErçetinArzu EceDemet SağıroğluİzelReyhan KaracaŞebnem PakerTuba Önal ve Can Bonomo gibi o zamanın genç isimleri de yarışma sayesinde daha çok tanındılar.

Yine de olmuyordu neden üst sıralarda olamıyorduk. Hatta bir ara İngilizce şarkıyla bile katıldık. Adeta milli bir sorun haline gelmişti. Uzun yıllar kim ve nasıl seçildiği belli olmayan bir jüri puan veriyordu, hatta Türkiye seçmelerinde öyle acayip besteler seçiliyordu ki akıllara ziyan, zirve tabi ki “Opera” isimli besteye aitti. Sonraları jüri halk olmaya başladı, sms ile istediğin ülkeye oy verebiliyorduk ve yurt dışında yaşayan Türkler’in etkisi daha ilk seferinde ortaya çıkmaya başlamış Almanya, Fransa, Belçika gibi ülkelerden ciddi ciddi puanlar almaya başlamıştık. Ayrıca Bosna Azerbaycan gibi ülkelerden de tam puanlar geliyordu. Biz böyle yapınca diğer ülkeler de armut toplamıyor, kuzey kuzeye, komşu komşuya, tanıdık tanıdığa vermeye başlamış ve bu durum yerleşik bir hal almıştı.

ilginizi çekebilir;  Eurovision Tarihçesi

En Sonunda

Bu değişiklikten mi yoksa gerçekten beste ve icracı yüzünden mi bilinmez Sertap Erener “Every way that I can” isimli hafif oryantal ezgileri olan bestesi ile ilk ve tek birinciliği ülkemize getirmişti. Ev sahibi olduğumuz sene şimdilerde yerinde yeller esen Abdi İpekçi Spor salonunda gerçekleştirilmiş o bölgedeki kısmi çalışmalara Zeytinburnu Belediyesi olarak katkı da sağlamıştık.

sertap erener

Bir süre TRT’nin seçtiği şarkıcı ve besteleri ile katılmaya devam etsek te oylamadaki bariz kayırma ve diğer politik sebepler ile yarışmaya katılmama kararı aldık. Bir iki gün önce bir başka Eurovision yarışması haberlerini okuyunca eskiler gözümde canlandı. Katılmadığımız senelerde sistemleri nasıl devam etti bilmiyorum ama umarım günün birinde sadece şarkı yarışması olur, hatta ülke ve katılımcı isimleri açıklanmadan oylanabilen, oylama bittikten sonra kimlikleri açıklanan bir Dünya müzik efsanesi olur.

eurovizyon resmi sitesi

+ There are no comments

Add yours