3-5-2

Sosyal medyadan hayata bakınca her şey o kadar kolay ki. İstediğine istediğini söyleyebiliyor, canın ne olmak istersen o olabiliyorsun. Kimi zaman doktor, kimi zaman iktisatçı, kimi zaman sosyolog, kimi zaman jeolog, kimi zaman mühendis ama en çok olduğumuz özellikle şu günlerde futbol teknik direktörlüğü. Öyle bir seviyeye çıktık ki 3-5-2 gibi oyun dizilişi uzmanlığı üzerine doktora bile yapacaklar.

Futbol oynamaya başlayan bir genç belki biraz kaleci olmak dışında hangi mevkinin oyuncusu olacağına kendi kendine karar veremez. Elbette bir hayali vardır ve bu büyük bir ihtimalle topun sürekli kendisinde olduğu orta saha veya sürekli gol atan bir santrafor. Futbol tarihi uzun süre forvet oynarken savunmaya geçen veya stoper iken forvet oynamaya başlayan pek çok oyuncu görmüştür. Aslında iyi bir futbolcu çok yönlü olanıdır. Nerede oynuyor ise oranın hakkını verebilmek bu oyunu bilmek demektir. Teknik direktörlerin en çok beğendiği ve takımında mutlaka istediği oyuncu tipi joker diye ifade ettiğimiz takımın açıklarını kapatan oyunculardır. Günümüz futbolunun değişimi sahaların, ekipmanların ve oyuncu fiziğinin değişimi ile birlikte özellikle hızı ve çabukluğu ön plana çıkarıyor. Belki de öyle bir zaman gelecek ki bir bakmışsın herkes her yerde oynuyor.

Değişen Futbol

Düşünün; stoper oyuncunun bir kere uzun boylu olmasını istersin ki hava toplarını alsın, hızlı olmasını istersin ki kontra yemeyelim, oyun görüşü olsun ki araya atılan toplara hamle yapabilirsin açıkları kapatsın, duran toplarda kafa golü atsın. Şimdi bu stoper bir de şut atmasını geliştirir ise forvetten ne farkı kalır ki? Sadece adam geçme özelliği bir oyuncuyu forvet yapmamalı. Yeni futbol düzeni hemen her oyuncudan gol katkısı bekliyor. İster duran toptan ister akan oyundan nerede oynarsan oyna ya asist yapacaksın ya da gol.

ADANADEMİR 1-5 GALATASARAY

Galatasaray’ın fırsat transferi 1 yıllık kiralık Osimhen geldi diye 3-5-2 sistemi uzmanları türedi. Aslında Batshuayi geldiğinden beri Okan hoca oyunun bazı bölümlerinde iki forvet oynuyor zaten. Bu 4-4-2 gibi oluyor ki bu da orta sahanın zayıflamasına sebep olduğunu söylüyorlar. Öyle ya da böyle iki forvet oyuncusunun aynı anda sahada kalacağı bir formülü yıllardır futbolun içinde olan Okan Buruk bulacaktır. Bazen sadece sayılar yetmez hücumda iken başka savunmada iken başka oynarsın, bir forvet orta sahaya yakın oynayıp sayısal üstünlüğü alır gibi türlü türlü seçenek çıkabilir.

Tamam keşke orta sahaya ve kanat forvete ilave transfer yapılabilse idi ya da alt yapıdan bir genç o bölgeyi doldurabilse idi. Ama kadronun bu hali ile daha bir maç bile oynamamış takıma negatif kasmak, sürekli olumsuzluk üretmek hiç bir şey kazandırmaz. O yüzden taraftar olalım sahaya çıkan her onbir bizim takımımızdır.

futbol
futbol sevdası

GOOGLE

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir