MİLLETVEKİLİ

Normal şartlarda Türkiye’de milletvekili adayı olabilmek için aşağıdaki şartları sağlamak gerekmektedir: Türk vatandaşı olmak, En az 25 yaşında olmak, En az lise mezunu olmak, Askerlik hizmetini tamamlamış olmak veya muaf olmak, Siyasi parti üyesi olmak veya bağımsız aday olarak seçime katılmak.

Milletvekili adaylığı için bir siyasi partiden aday olmak isteyen kişiler, o partiye üye olmalı ve parti içi adaylık sürecini tamamlamalıdır. Bağımsız aday olmak isteyen kişiler ise seçim kurullarına bağımsız adaylık başvurusu yapmalıdır. Siyasi partilerin seçimlerini kimse sorgulamaz, belki başkan belki üst düzey bir yönetici veya parti meclisi bir şekilde kendi adaylarını seçiyorlar. Kimi zaman duyuyoruz ki aday olabilmek için ciddi miktarda paraya da sahip olmanız gerekiyor. Yani çok zeki olabilirsiniz müthiş fikirleriniz de olabilir ama tanıdığınız yoksa biraz da paranız hiç şansınız yok.

Aday Borsası

Partilerin aday belirleme süreçleri o kadar karaborsa ve belirsizler içeriyor ki bu konuda kavga edenler, manevralar, suçlamalar, iftiralar hiç bitmez. Biz buna siyaset ve demokrasi diyoruz. Bütün bunlardan sonra diyelim ki seçimlerde aday olan kişiler, seçmenlerin oylarıyla milletvekili seçildiniz. Bu seferde başka sıkıntılar başlıyor. Bir kere seçildiğiniz yöreden bir çok kişi sizi bir paravan veya destekçi gibi kullanmak isteyecek, iş almak iş bulmak gibi bir göreviniz olacak bu arada siz de eğer çok ciddi paralar yatırmış iseniz bunun karşılığını almak isteyeceksiniz. Bu arada yasama yılı içerisinde de Ülke ile ilgili kararlar hakkında oy vereceksiniz ama bunu çok ta kafaya takmaya gerek yok çünkü partiniz sizin yerinize düşünür merak etmeyin.

BELEDİYE

Türk tipi başkanlık sistemi ile geldiğimiz noktada miletvekilliği zaten pasivize edilmiş sadece ellerini ykarı aşağı indiren birer kuklaya dönmüş hükümete herhangi bir konuda katkı bile veremeyeceksiniz. Çünkü Cumhurbaşkanı bakanlarını meclisin dışından seçebiliyor. Lise mezunu, eski şoför, koruma gibi mesleklerden seçilen milletvekillerinin görevleri gurup toplantılarında veya diğer organizasyonlarda tıpkı Kuzey Kore’de olduğu gibi şakşakçılık yapmak. Bütün bunlara bir süre katlanıp bu süre boyunca güzel bir maaş ve bir dönem bitirince de kıyak emekli olup sahip olduğunuz haklar ile bundan sonraki hayatınızda ekonomik sorun yaşamazsınız. 

DEMOKRASİ

İşte bu yüzden aklı selim insanlar milletvekili olmaz. Eskiden seçkin ve yetkin kişilerin yaptığı bir memleket hizmeti iken şimdi bu hizmetin kendisi çok tartışmalı ve şaibelidir. Bir de ailden bu mesleği yapan babadan oğula geçen milletvekilleri var ki onlara daha çok muhalefet saflarında rastlarsınız. Tüm bunları sadece ben görmüyorum elbet, bu yazımı opkuyanları bir çoğu da zaten biliyor olanı biteni. Bir gün bütün bunların değişeceğini demokrasinin de yönetimin de olması gerektiği gibi aklın idaresine gireceğini görecek gelecek kuşaklar. 

GOOGLE

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir