HARDALİYE

Hardaliye diye bir içecek var ama şimdilik sadece Kırklareli ve civarında biliniyor. Üzüm ve hardal kullanılarak yapılan yöresel bir içecek ancak bazı üretici firmalar İstanbul’daki bazı marketlere farklı aromalar ile ürettikleri hardaliyeyi pazarlamaya başladılar bile. Üzümden içecek yapmak için farklı yöntemler ve tarifler vardır elbet ancak temel bir üzüm suyu için ayıklama, sıkma, suyunu çıkarma, karıştırma, süzme, dinlendirme, şeker veya benzer katkı maddeleri kullanma, son olarak hava almayacak şekilde şişelenmesi en bilindik olanı.

Üzümden Hardaliye

Üzümün tarihi binlerce yıl öncesine dayanmaktadır ve insanlar tarafından tarım, beslenme ve içecekler için kullanılmıştır.

Antik Dönem: Üzümün ilk tarımı M.Ö. 6000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Bu dönemde, Mezopotamya ve Mısır gibi antik uygarlıklarda üzüm yetiştiriciliği yapılmıştır. Üzüm, şarap üretimi için de kullanılmıştır.

Antik Roma ve Yunan Dönemi: Antik Roma ve Yunan döneminde üzüm ve şarap üretimi büyük bir önem kazanmıştır. Bu dönemde üzüm bağları ve şarap imalathaneleri yaygınlaşmıştır. Üzüm şarapları, toplumun önemli bir parçası haline gelmiştir.

Orta Çağ: Orta Çağ boyunca Avrupa’da üzüm yetiştiriciliği devam etmiş ve manastırlar bu dönemde şarap üretiminde önemli rol oynamıştır. Şarap, kilise törenlerinde de kullanılmıştır.

KIRKLARELİ

Yeni Dünya ve Kolonizasyon: Üzüm yetiştiriciliği, Yeni Dünya’da Avrupalı kolonilerin kurulmasıyla yayılmıştır. Amerika Birleşik Devletleri’nde Kaliforniya, üzüm yetiştiriciliği ve şarap üretiminde önemli bir merkez haline gelmiştir.

Modern Dönem: Günümüzde üzüm hala dünya genelinde önemli bir meyve olarak yetiştirilmekte ve farklı üzüm türleri farklı amaçlar için kullanılmaktadır. Şarap, üzüm suyu, kurutulmuş üzüm ve diğer ürünler üzümden elde edilmektedir.

Üzümün tarihi, tüketim, tarım ve ticaret alanlarında uzun ve zengin bir geçmişe sahiptir. Bugün, üzüm ve ürünleri dünya genelinde yaygın olarak tüketilen ve üretilen bir gıda maddesidir. En ünlü alkollü içeceklerin ama maddesidir üzüm.

Kırklareli Hardaliyesi

Hardaliyeyi ilk kimler ve nasıl üretmişler bilmiyorum ama alkol ilave etmek yerine hardal eklemek kimin aklına geldi ise tebrik etmek gerekir. Çünkü bu içecek alkol ile yapılmıyor ama her meyvenin kendi doğal alkollü ne kadarsa sanırım bunda da o kadar vardır. Üretim sürecinin zorluğu ve diğer etkenler bu yöresel içeceğin biraz pahalı olmasına sebep oluyordur. Ancak üzüm şırası gibi şeker ilave edilince nispeten yoğun bir içecek olduğundan soda ile karıştırılıp içilmesi daha kolay ve lezzetli. Kırklareli’nin kendine has bu içeceğinin sağlıya yararları da oldukça dikkate değer ama ülkemizde değer bulması bakalım ne zaman olacak.

VİKİPEDİA

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir