STAJ

3 min read

Hayatta herkes en az bir kere stajyer olmuştur. İster farkında olarak ister olmayarak ama her konunun her işin ve her mesleğin bir stajyerlik dönemi vardır. Staj kelimesinin sözlük karşılığı “Herhangi bir meslek edinecek olan kimsenin geçirdiği uygulamalı öğrenme dönemi” olsa da hayatın yaşam döngüsünün bir dönemi tıpkı staj yapmak gibi değil midir zaten.

Hayata gözlerini açarsın önce neredeyim ben der gibi etrafa bakar sonra da aile şirketinde seninle ilgilenecek annenin kucağına bulursun kendini. Bu konuda kardeşin var ise biraz şanslısındır tek yapman gerek onun yaptıklarını öğrenmek ve taklit etmektir. İlk arkadaşın olana kadar ve ilk okul hayatın başlayana kadar çocukluk stajını ailenin yanında yapmak durumundasın. İnsan olmak nasıl birşey bunu hayat boyu öğrenmeye çalışırsın ve bunun ilk bölümünü bulunduğun coğrafya belirler.

Hayat Böyle

Önce iklim ve yaşam şartları belirler, ya seni eve mahkum eder ya da etrafı keşfedip yeni insanlar olduğunu fark edersin. Kimisi evden çıkamazken kiminin arkadaş ortamı olmuştur bile. Beslenme ve sağlıklı su temini hem fiziksel hem de zihinsel gelişimi etkiler. Bazı yerde yaşamak hayatta kalma mücadelesi iken, bazı yerde oyun oynamaktır. Kimisinin ahşap oyuncağı yokken kimisinin iPad’inde onlarca oyun. İşte çocukluk stajı böyle birşey ve bir bireyin geleceği bu bölümün kalitesine bağlıdır. Sağlıklı bir gelecek için sağlıklı bir çocukluk yaşamak şart.

NAZAR

Eğitim ve gelişim döneminde yaşanacaklar yine çocukluk travmalarına göre belirleniyor. Etrafında kimse yokmuş gibi büyütülen çocuklar eğitim aşamasında asosyal davranışlar sergiler ve eğitilmesi çok zorlaşır, ileri seviyede sıkıntılar zaten eğitimi de bıraktırır. Bu noktada eğitimin tamamını bile bir staj gibi düşünebiliriz. Tabii ki meslek seçimi ile günümüzde staj kelimesinin tam karşılığı olan mesleki staj işin bir başka boyutu.

Meslek stajı gerçek hayatta yaşanılacak, genellikle tek başına kararların alındığı dönemi çabuklaştırmak açısından çok önemli. O yüzden bu stajı gerçekten yapmak, yaşamak ve görmek lazım. Sadece mesleki diploma başlamak için yeterli olmamalı. Avukatlık, doktorluk, öğretmenlik gibi bir çok meslekte mezun olunduktan sonra bir süre stajyer olma durumu halen var diye biliyorum ama bunun her meslekte ve daha katı kurallar ile yapılmasının daha sağlıklı bir ortam yaratacağı aşikâr.

GOOGLE

+ There are no comments

Add yours