KÖFTE
En çok hangi köfteyi seversiniz? Evlerde yapılan ev köftesi her evde birbirinden farklıdır ama yörelere göre çok çeşitli bir köfte kültürümüz olduğu aşikar. Sadece kıyma ile yapılmasının yanı sıra eklentiler ile çeşitli türleri, boyut ve şekilleri ile hepsi ayrı güzel.
Mercimek köftesi, çiğ köfte, içli köfte, patates köftesi ve kadın budu köfte gibi farklı malzemelerden yapılan çeşitleri de mevcut ama esas olan klasik et ile yapılan ve her yörenin kendine özgü lezzetli köfteleri.
Çeşit Çeşit
Akçaabat köfte: Trabzon yöresinden tüm ülkeye yayılan biraz genişçe ve yaygın şekli ile oldukça lezzetlidir.
Islama köfte: Adapazarı yöresinin bol soslu ve altında sos ile ıslatılmış ekmekleri olan lezzetli köftesidir.
Tekirdağ köfte: Yarım parmak küçüklüğünde silindir şeklinde lezzetli bir çeşittir. En lezzetli olanları Tekirdağ’da bulunur.
İnegöl köfte: Bursa bölgesinden ülkeye yayılmış ve Tekirdağ köftesine benzer lezzetli bir köftedir.
Merkezefendi köftesi: İstanbul Zeytinburnu’nda bulunan bölgede yapılan köfte şekil olarak tam yuvarlak ve oldukça lezzetlidir.
Kırklareli köftesi: Evde yapılan köfteye en çok benzeyen hafif ama çok lezzetli bir çeşittir. Bir porsiyon muhtemelen yetmez.
Deli orman köfte: Balkanlar’dan gelenler tarafından bazı yerlerde yapılan bu köfte çeşidi sosis büyüklüğünde şekli ile lezzetli bir türdür.
Satır köfte: Keşan ilçesinden başka bir yerde yenmemesi gereken, tek parça bir porsiyon olarak özel satır ile dövülmüş olarak yapılan en özel köftelerden birisidir.
İzmir köfte: Şekli orta uzun olsa da patates ve domates ile birlikte sulu şekilde yapılan köfte en çok esnaf lokantalarında meşhurdur.
Sulu köfte: Bir nevi çorba gibi bol sulu yapılan köfte en fazla misket büyüklüğünde olur ve sarmısaklı yoğurt ile birlikte yenen ev köftesidir.
Seyyar kötfe: Özellikle futbol maçlarının olduğu stadyum kenarlarında konuşlanan, önce veya sonra bol duman altında bol soğanlı ekmek arasında ufak boyutta hafif dağılır gibi olmakla birlikte hem ekonomik olması hem de kurt gibi acıkmış iken iyi gelen köftedir.
Sultanahmet köftesi: İstanbul’un bilinen ince uzun ve lezzetli köftelerinden biridir ve çok eski tarihi mekanı ile Sultanahmet’te servise devam etmektedir.
Kadın budu köfte: İçerisinde pirinç de bulunan biraz büyükçe ve dışarısında da yumurta akı ile kaplanan Türk mutfağının özel bir köfte çeşididir.
İçli köfte: Dışı kendine özel bulgur içi de kıymalı dolgusu ile yapılan daha çok Güneydoğu Anadolu’ya özgü lezzetti bir başlangıç yemeğidir.
Çiğ köfte: O kadar köfteden bahsedip de Dünya’da örneği olmayan, el ile yapılan, zahmetli ve daha yapılırken kendi kendine pişen ama adı çiğ köfte olan lezzetten bahsetmeden olmazdı.
Lezzet Topu
Kıymasını özel ve seçerek güzel etten yapılan her türlü köfte hem pratik hem de lezzetli bir Türk geleneğidir. Her yörenin kendine özgü geleneği ve yapılış tarzı ile marka olmuş köftenin bu yazıya girmemiş daha çok çeşidi olduğunun da farkındayım. Ama kim bilir bu yazıya yeni keşfedeceğim başka yörelerin köftelerini de eklemek nasip olur.